21.05.2019 - 18:26
Científics de la Universitat d’Edimburg han creat una nova visió de l’Antàrtida en processar les dades 3D del satèl·lit CryoSat de l’ESA per detallar com mai l’elevació del terreny. CryoSat porta un altímetre de radar que mesura l’alçada del gel del món. Típicament, les dades es fan servir per mesurar l’altura del gel en punts individuals.
I, des del seu llançament el 2010, això ha revelat molt sobre com estan canviant les capes de gel, les glaceres i el gel marí. No obstant això, una tècnica anomenada ‘processament de franges’ porta les dades a un nou nivell. Els científics han utilitzat el nou ‘manera interferomètric’ de CryoSat per produir franges completes de dades amb molt més detall i més ràpid del que s’obté amb l’altimetria de radar convencional. La resolució espacial habitual d’uns pocs quilòmetres s’ha millorat a menys d’un quilòmetre.
La tècnica està permetent als científics comprendre millor el canvi i predir com les capes de gel, les glaceres i les capes de gel poden comportar a mesura que el canvi climàtic es consolida. Això és important pel que fa a les preocupacions mundials com l’augment del nivell del mar, informa l’ESA.
L’equip va usar aquest mètode per mapejar Groenlàndia en 2017, i ara el model de l’Antàrtida està disponible. Tots dos conjunts de dades es poden descarregar des del lloc web de CryoTop.