El Macba segueix el rastre de la influència del punk en l’art contemporani

  • ‘Punk. Els seus rastres en l’art contemporani’ cerca traços d’aquesta ideologia en els artistes actuals

VilaWeb

Redacció

13.05.2016 - 02:00
Actualització: 13.05.2016 - 07:55

‘No és una exposició sobre la cultura punk sinó sobre la seva influència en l’art’. Aquesta sentència resumeix a la perfecció la idea de la mostra ‘Punk. Els seus rastres en l’art contemporani’ que es pot veure a partir d’avui al Museu d’Art Contemporani de Barcelona. L’autor d’aquesta frase és el comissari de la mostra, David G Torres, que també sosté que algunes actituds típiques del ‘punk’ com ara l’inconformisme, el malestar, el soroll, la sexualitat, la violència i la protesta han perviscut en moltes expressions artístiques.

La mostra, que procedeix del Centro de Arte 2 de Mayo de Madrid, arriba ampliada a Barcelona. La principal novetat és la incorporació d’un espai documental que parla dels trets del punk en la creació contemporània i un àmbit on els artistes reflecteixen el context de conflicte dels setanta. Entre els nous artistes afegits a l’exposició del Macba hi ha Marcel·lí Antúnez, Jordi Benito, Jota Izquierdo, Israel Martínez o Die Tödliche Doris. En total, la formen més d’un centenar d’obres entre instal·lacions, documentals, fotografies, vídeos i pintura.

En aquesta exposició, el punk apareix com una referència explícita en molts artistes a través dels usos d’elements com ara el soroll, la tipografia de retalls i l’antidisseny però també hi abunden les referències explícites a grups musicals. Però sobretot es mostra el rastre del punk com a actitud: la negació, l’oposició, la destrucció, el fes-ho tu mateix, l’al·lusió a la por i el terror en una societat que aliena individus, la mateixa alienació que provoca estats psicòtics, la valoració del que surt de la norma, el nihilisme, la crítica al sistema econòmic i l’anarquia, la reivindicació de la llibertat sexual, del cos com a lloc de batalla…

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor