14.09.2017 - 16:19
Mostra 25 obres de 17 artistes, com Ignasi Aballí, Dieter Roth, Zush i Àngels Ribé
BADALONA (BARCELONA), 14 (EUROPA PRESS)
El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (Macba) porta el “repte i obstinació” de la seva col·lecció a nou municipis de la província en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, començant aquest dijous a Badalona i finalitzant al maig del 2019 a Terrassa.
L’exposició, titulada ‘Entusiasme. El repte i l’obstinació en la Col·lecció Macba’, reuneix 25 obres de 17 artistes triades pel comissari, David Armengol, que ha fet un “treball de síntesi de la col·lecció amb una mirada particular”, ha explicat aquest dijous en roda de premsa.
“No podia buscar un tema concret perquè és una col·lecció molt frenètica. Per això, en comptes de plantejar una temàtica, plantejo un estat anímic d’exaltació de l’ànima, ja que en la meva trajectòria m’han interessat els processos de recepció que tenen a veure amb els estats emocionals”, ha aprofundit el comissari.
La selecció s’ha fet després d’una anàlisi de la col·lecció –de la qual el director del Macba, Ferran Barenblit, ha dit que fan “un petit tast”– mostrant artistes com Ignasi Aballí, Dieter Roth, Zush i Àngels Ribé, entre d’altres.
Malgrat el títol, el comissari ha dit que és més un reclam: “El defineix millor el repte i l’obstinació, la voluntat de dir coses i dir-ho amb contundència”.
El director del Macba ha elogiat que la mostra permetrà portar el museu a tot el territori: “És una xarxa, en què cada node té una història particular. Això farà que l’exposició tingui lectures molt diferents a cadascun dels llocs on vagi”.
RECORREGUT ORGÀNIC
Pensant en aquesta diversitat d’espais, Armengol no l’ha concebut de forma lineal, sinó que és un recorregut “orgànic, porós i flexible”, encara que ha admès que en la primera parada del seu recorregut –el Centre Cultural El Carme de Badalona, on estarà fins al diumenge 5 de novembre– sí hi ha alguns angles que conviden a seguir un recorregut.
Per a això ha definit cinc eixos d’unió de les peces: el primer, la construcció d’un món propi mitjançant vivències, fantasies o creences, que fan Zush, Anne-Lise Coste i Younès Rahmoun.
La repetició de gestos simples i quotidians apareix en Esther Ferrer, Ignasi Aballí, Dieter Roth, Richard Hamilton i Tere Recarens, i en canvi Vito Acconci i Àngels Ribé s’engloben a l’apartat de la performativitat.
D’altra banda, Maca Bajevic, Emanuel Licha, Mireia Sellarès, Cildo Meireles i Gordon Matta-Clark són artistes que realitzen accions inconformistes, i finalment Marcel Broadthaers i Peter Friedl són dos artistes que critiquen el propi sistema de l’art.
ACTIVITATS PARAL·LELES
El projecte s’emmarca en el Programa d’Arts Visuals (PAV) de la Diputació de Barcelona, que a més d’oferir exposicions itinerants com aquesta, forma els tècnics d’arts visuals dels municipis i promou activitats paral·leles a cadascuna de les exposicions.
En aquesta exposició són de caràcter molt divers, amb tallers per a diferents edats i converses amb alguns dels artistes, i en el cas de Badalona, inclouran un passeig per la platja de la ciutat amb l’artista Àngels Ribé.
Ripollet prendrà el relleu de Badalona el divendres 10 de novembre fins al diumenge 7 de gener del 2018, seguit per Vilafranca del Penedès, Martorell, Cerdanyola del Vallès, Igualada, Vilanova i la Geltrú, Sant Cugat del Vallès i Terrassa.