El Loop 2016 creix en propostes i estrena una secció de debats a cavall del cinema i el videoart

  • El festival en xarxa porta els referents britànics de la performança, Malcom Le Grice i Anthony McCall, a Barcelona

VilaWeb

Redacció

27.05.2016 - 02:00
Actualització: 27.05.2016 - 07:53

Cinema i videoart. Aquest és l’eix central del Loop Barcelona 2016, el festival en xarxa que projecta més de quatre-cents vídeos i exposicions a diversos espais de Barcelona fins el 10 de juny. El certamen d’enguany s’allarga quatre dies més que el darrer i estrena una secció de conferències, debats i tallers, el Loop Studies.

El programa del Loop Barcelona 2016 gira entorn de les connexions entre el cinema i la imatge en moviment a l’art. Sota l’epígraf ‘Faraway, So Close’ (‘Tan lluny, tan a prop)’, que replica el títol del film de Wim Wenders, resumeix la idea d’interacció entre totes dues disciplines. Diversos artistes treballen en un àmbit compartit, a cavall del cinema i el videoart. Hi ha cineastes que experimenten en el camp de l’art, exhibint audiovisuals en museus, però també n’hi ha que fan seves maneres de produir pròpies del cinema.

La Fundació Tàpies, el CCCB, el Museu d’Història de Catalunya, el MNAC o el Museu Picasso són alguns dels escenaris del festival. Hi passaran els referents britànics de la performança i el videoart, Malcom Le Grice i Anthony McCall. Le Grice recrearà dos dels seus films-performança: Horror Film 1 (1971) i Threshold (1972). I es podrà veure una exposició del conjunt de l’obra d’Anthony McCall: ‘Solid Lights and Performance’, on es combinen el cinema, l’escultura, la instal·lació, el dibuix i la performance. També es destaca Wonders, un documentari guardonat amb el Premi de Videocreació 2015 que parla del fenomen dels grups d’un sol èxit.

Al programa també hi ha espai per a les exposicions de tota mena: des d’un programa de videopoesia en homenatge a Carles Hac Mor, fins a una exposició sobre Harun Farocki, un dels artistes mítics del videoart, mort fa dos anys, passant per Beyond the Tropics, una reflexió sobre el món actual i les seves desigualtats.

Pel que fa al cinema, ‘La finestra indiscreta’ oferirà projeccions al carrer des de finestres d’espais públics o privats del centre de Barcelona. La idea és que no se sàpiga el programa d’aquesta activitat i que sorprengui veïns i vianants. Quant a les performances, la més insòlita parla de la mort del cinema, a càrrec de Javier Peñafiel, que es dramatitzarà al cementiri de Montjuïc.

El Loop Barcelona va néixer amb la voluntat de facilitar la distribució de les creacions de videoart, perquè les fires d’art no era pensades per a aquests materials. L’esdeveniment s’ha convertit en una plataforma de referència mundial per impulsar aquest art i justament a Barcelona, perquè ja va ser capdavantera del videoart als anys setanta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor