El llibre, la rosa i la copa de vi

  • Tres vins amb relat, per arrodonir la diada

VilaWeb
Montserrat Serra
22.04.2023 - 21:40

Per Sant Jordi, el nostre dia dels enamorats, regalar el llibre i la rosa és una combinació infal·lible. Tanmateix, la podem millorar una mica més amb una copa de bon vi, escumós o tranquil, per a brindar i celebrar una de les festes més boniques del calendari. D’un temps ençà, sabem que un vi, per gaudir-lo més, cal acompanyar-lo d’un relat: explicar l’aventura de fer-lo, les característiques del paisatge que acull la vinya on neix, mostrar la manera de ser dels elaboradors que el fan… Us presentem tres vins molt literaris, que ens poden acompanyar i arrodonir aquesta diada tan especial, tan única.

Microcosmos de Llopart

Escumós amb personalitat, per a brindar en les grans ocasions
Microcosmos és un escumós de Corpinnat, situat a Subirats (Alt Penedès), un brut nature rosat, elaborat a partir de les varietats pinot noir (85%) i monestrell (15%). Al nas té la fruita vermella molt marcada. El color és un rosat molt pàl·lid, perquè només hi ha contacte amb la pell del raïm durant unes poques hores, és una maceració curta. Aquest escumós exemplifica la necessitat de tenir un microcosmos que faci únic i valuós tant el procés d’elaboració d’un vi com en el procés de l’escriptura. La qualitat resideix en l’expressió d’una personalitat pròpia, d’un estil. Tal com una vegada va explicar la Tina Domingo, de l’equip de comunicació de les caves, les particularitats de Llopart tenen a veure amb l’orientació de les vinyes en vessant obac, cap a Montserrat, massís que fa de pantalla i protegeix dels vents freds que vénen del nord. Unes vinyes relativament a prop de la mar, influïdes per la brisa de la Mediterrània, en un terrer miocènic.

Pardells, del celler Espelt Viticultors

Entendre la tradició, reaprendre, aprenent a ser qui sóc
L’enòloga Anna Espelt del celler Espelt Viticultors, a l’Alt Empordà, una dona forta i visionària, una vegada va maridar la dramatúrgia de l’escriptor Jaume Miró (Mallorca, 1977) amb el vi Pardells. L’explica: “Aquest vi blanc és el resultat de conèixer el terrer, de conèixer la veritat. Es tracta de saber la terra que tenim i les vinyes que tenim, que tenen un potencial de fer coses especials, que ensenyen el lloc d’on provenen. I aquesta voluntat d’intentar fer expressar-les de la millor manera possible, sovint, és fent poca cosa. Aquest vi neix d’una parcel·la en una de les zones per mi més especials de tot l’Empordà. Una zona que va entre Vilamaniscle i Rabós, cap a Sant Quirze de Colera. És el primer lloc on va arribar la fil·loxera al país i, per tant, un dels primers llocs on es van morir els ceps, però també un dels primers llocs on es van replantar. Allí hi tenim vinyes especials, que ens han costat una mica d’entendre. S’havia perdut un coneixement profund, més que de com treballar la terra, de com convertir aquests raïms tan especials en un vi que expressés allò que són. La parcel·la conté setze varietats de raïm diferents, nou de les quals són blanques i roges. El 2018 vam vinificar aquesta vinya en tres tongades, amb la voluntat de fer dos vins diferents. Una vegada els vam tenir fets, ens vam adonar que no era el que havíem imaginat. Se’ns va acudir de tornar-los a ajuntar. I va ser com un miracle, perquè aquell vi resultant tenia una energia i una força que et deia que aquests raïms volien tornar a estar junts. El 2019 ja els vam collir i fermentar alhora i el resultat encara va ser més especial. Amb aquest vi volem explicar l’Empordà des del punt de vista del respecte. Som a la Mediterrània i durant molt de temps ens havíem cregut unes altres veritats que no són veritats i miràvem de fer les coses com les feien en uns altres llocs. Amb el temps hem començat a mirar de ser qui som i no ser algú altre. I, per mi, Pardells és el resultat d’aquest aprenentatge.”

Isarda de Comalats

El poema de la rosa als llavis de la dona pagesa, l’aliment
El projecte de Comalats, a la Vall del Corb, és dels que són necessaris, admirables i emocionen. Dos germans decideixen de continuar la vida pagesa dels seus pares i continuar fent vi. Aquest Isarda de Comalats, que ens porta a recordar el poema de Salvat Papasseit, “Poema de la rosa als llavis”, és un vi de la varietat cabernet sauvignon, elaborat a partir de fermentació espontània, sense sulfits afegits i de 15 graus d’alcohol. Vegeu com l’explica Eva Bonet i les ganes que t’agafen de tastar-lo, de trobar-hi l’aliment: “Vaig decidir de ser dona pagesa i va ser un procés llarg, de trobar-me a mi mateixa (i això t’ho porta l’experiència). Aquest vi, Isarda, que vol dir feréstec, salvatge, és un vi entremaliat, que no segueix una línia recta, que et fa viatjar a una velocitat extraordinària. Els vins de Comalats m’agrada que respirin tradició, que fugin de modes, que mostrin autenticitat, que siguin carnosos. Que alimentin.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor