20.07.2017 - 09:54
BARCELONA, 20 (EUROPA PRESS)
El lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, creu que voler culminar un referèndum unilateral “en un context tan hostil pot tenir conseqüències quant al reconeixement dels seus efectes en l’àmbit intern i extern, ja que sembla evident que no es podran complir els requisits i els estàndards mínims exigibles a un procediment participatiu com aquest”, en un article en la ‘Revista catalana de dret públic’ recollit per Europa Press.
En l’article ‘El futur polític de Catalunya: El paper del Parlament’, Bayona constata la dificultat de conciliar la voluntat democràtica que ha expressat el Parlament i les exigències del principi de legalitat i en concret de la legalitat constitucional, segons publica ‘La Vanguardia digital’.
Considera que haver fonamentat el procés per a la independència en el principi democràtic, i haver relativitzat alhora el principi de legalitat, ha estat una de les raons bàsiques del conflicte constitucional i és “un dels seus problemes principals, perquè objectivament suposa relegar a un segon pla els fonaments de l’Estat de dret i la necessitat de vehicular els projectes polítics respectant les regles constitucionals”.
La Resolució 1/XI del 9 de novembre del 2015 “planteja en l’origen un important problema polític i jurídic per a la contraposició que representa entre el principi democràtic i el principi de legalitat” ja que prioritza el primer per sobre del segon, considerant que el resultat de les eleccions del 27 de setembre del 2015 permet a les institucions catalanes iniciar un procés cap a la independència sense estar necessàriament condicionades per la legalitat constitucional i estatutària.
En l’anàlisi, el lletrat major considera un “error” afirmar que l’Estat és autoritari, i afirma que les últimes resolucions del Parlament que aposten per la via unilateral no ajuden a donar credibilitat a una voluntat negociadora.
“La forma com apareix la qüestió del referèndum en aquest tram final del procés sembla indicar, per tant, que es tracta més d’un moviment tàctic que té com a últim objectiu polític reforçar la legitimitat de la via unilateral inicialment prevista en la Resolució 1/XI demostrant que s’ha insistit en la voluntat de fer la consulta, però que, si no es fa, no haurà estat per causa imputable a les institucions catalanes”.
RESULTATS 27-S
Per a Bayona, el resultat de les eleccions del 27 de setembre del 2015 van donar als independentistes una majoria parlamentària “que no té una correspondència amb la majoria de vots obtinguts”.
“Si des del punt polític les eleccions havien de constituir un plebiscit per comprovar l’existència d’una majoria social a favor de la independència de Catalunya, aquest objectiu polític no es va aconseguir, ni sembla correcte desnaturalitzar-lo amb el criteri dels escons obtinguts”, afirma.