13.01.2017 - 13:33
BARCELONA, 13 (EUROPA PRESS)
El Gran Teatre del Liceu i el Museu Europeu d’Art Modern (Meam) han posat a dialogar l’òpera ‘Werther’, de Jules Massenet i escrita per Goethe, amb “vestigis” del Romanticisme a l’art contemporani, han explicat la comissaria Rosa Ferrer i el director del Meam, José Manuel Infiesta.
L’exposició ‘Buscant rastres del Romanticisme a la pintura contemporània’, que es podrà visitar fins al 4 de febrer, es pot recórrer al balcó Foyer del teatre per propiciar una “trobada gairebé sorpresa” per als espectadors de l’òpera romàntica, ha remarcat Ferrer.
L’objectiu és connectar la música amb la pintura a través de la relació de conceptes bàsics del Romanticisme –representats en l’òpera de Massanet– i que es poden revisitar amb ‘El petó’ de Juan Bautista Nieto que una bella jove aspira a besar la lluna, símbol del “somni utòpic”, ha comentat Infiesta.
En l’època del Romanticisme, originat al segle XVIII a Alemanya i el Regne Unit, va aflorar un sentiment de llibertat de la dona, ha observat la comissaria, que ha dedicat una de les dues parets al gènere femení.
El paisatge és el fil temàtic que protagonitza l’altra paret del recorregut, que comença amb un quadre hiperrealista de gran format de Jacobo Alcalde Gilabert amb l’obra ‘Exili urbà’ que, per a Ferrer, és un gran reflex de la soledat i la melancolia característics del moviment cultural del qual Goethe va formar part.
El citat equip, que mostra un camp arrasat, també simbolitza la regeneració i el canvi d’època que va suposar el Romanticisme davant dels cànons clàssics anteriors, ha significat la comissaria, que ha celebrat la idea d’unir per primera vegada dues institucions pròximes a penes distanciades per una línia recta, ha comentat.
VIATGES I AVENTURES
L’anhel d’aventures i grans viatges amb boira de fons, els boscos salvatges en contraposició dels jardins clàssics, els cels vermells, la passió per l’oriental i les aventures medievals i la insignificança de l’home davant de la naturalesa són elements constants de la mostra.
El director de Màrqueting del Liceu, Agustí Filomeno, ha subratllat que sovint les arts es veuen com un compartiment estanc, i ha celebrada que aquesta exposició pugui superar això i mostri una relació directa d’òpera i pintura.