El Liceu i la Generalitat porten per primera vegada òpera en viu a dues presons catalanes

  • El Gran Teatre del Liceu de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han llançat un projecte de presons que, amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa, aproparà la lírica per primera vegada en viu a aquest col·lectiu en risc d'exclusió social amb una prova pilot amb dos recitals en viu a Brians 2 i Quatre Camins.

VilaWeb
Redacció
06.06.2017 - 14:54

BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)

El Gran Teatre del Liceu de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han llançat un projecte de presons que, amb la col·laboració de l’Obra Social La Caixa, aproparà la lírica per primera vegada en viu a aquest col·lectiu en risc d’exclusió social amb una prova pilot amb dos recitals en viu a Brians 2 i Quatre Camins.

En roda de premsa aquest dimarts, el director general de Serveis Penitenciaris, Armand Calderó, ha destacat que aquesta iniciativa posa el centre d’actuació en les persones, donant sentit a la reinserció dels presos: “Tots treballem per a una societat més segura i reintegradora. És la clau de l’èxit”.

Ha assegurat que hi ha molta expectació i que l’experiència pilot serà un “autèntic èxit”, la qual cosa segurament farà seguir amb l’experiència, ha pronosticat, esperant que a la llarga es pugui portar a més presons.

8 I 22 DE JUNY

El primer concert, a Brians 2 el 8 de juny, per a 260 persones, estarà protagonitzat pel pianista Rodrigo de Vera i les solistes Rocío Martínez i Marisa Martins, que han seleccionat per a l’ocasió rols femenins de gran personalitat com ara ‘Carmen’, de Georges Bizet i les protagonistes de les òperes ‘Così fan tutte’, de Wolfgang Amadeus Mozart, i ‘El barber de Sevilla’, de Gioachino Rossini.

El 22 de juny tindrà lloc el segon recital, a Quatre Camins, a La Roca del Vallès, també per 260 persones, en un concert amb Rodrigo Vera al piano i els solistes David Alegret i Carlos Daza, amb duos, àries i romanços en els quals l’amor i l’amistat són els dos grans temes protagonistes.

Aquests recitals aniran precedits per una sèrie de tallers coordinats per personal dels centres, i durant els dies previs els interns treballaran a propòsit de l’actuació, especialment sobre el context de les peces operístiques.

Calderó ha recordat que es fan molts concerts als centres penitenciaris, com els recents de Jordi Savall, Txarango i Blaumut en diversos centres: “La música està propera a la nostra idea de tractament”, ha dit, convençut que la iniciativa contribueix al desenvolupament com a persones.

El president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany, ha manifestat la seva voluntat de donar “continuïtat” a aquest programa, que ha emmarcat en el projecte social del teatre líric, i del qual ha celebrat la col·laboració amb la Generalitat.

“És un projecte d’òpera que té com a característica essencial l’acostament de l’activitat de formació prèvia”, ha explicat Alemany, que ha aplaudit les xerrades de foment de l’aprenentatge per seguir gaudint de les emocions.

Alemany ha destacat que aquest projecte fa que l’òpera no se circumscrigui a un sol estament de la societat, que és el que de vegades es creu de la lírica: “Això queda lluny del tòpic elitista que sol tenir l’òpera”.

El secretari general de Cultura, Pau Villòria, ha subratllat la missió del seu departament de fer accessible la cultura a tots els públics, mentre que la directora artística del teatre, Christina Scheppelmann, ha destacat que tots els cantants amb els quals han contactat pel projecte han estat molt interessats, la qual cosa constata que “no hi ha elitisme” en aquest àmbit.

“Els artistes creuen en això i ho fan perquè volen i els sembla part de la seva responsabilitat com a cantants i ciutadans”, ha agregat la directora artística, que ha subratllat que la música interessa a tots i no cal pensar en música per a reclusos, sinó que cal fer arribar cultura de nivell a totes les parts de la societat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor