El Liceu censura els llaços grocs dels cantaires de l’Orfeó Català

  • El Liceu reconeix en un comunicat que 'va sotmetre a la consideració de l'Orfeó Català' la demanda de retirar els llaços grocs

VilaWeb
Redacció
02.03.2020 - 18:05
Actualització: 02.03.2020 - 22:49

El Liceu va censurar que els cantaires de l’Orfeó Català lluïssin un llaç groc en l’actuació que van fer ahir durant el vintè aniversari de la reobertura del teatre. Segons que ha pogut saber VilaWeb, el Liceu va fer la petició a la direcció de l’Orfeó Català per retirar els llaços argumentant què volia preservar la ‘neutralitat’ del concert. Alguns cantaires van mostrar-s’hi disconformes, però els van advertir que si portaven el llaç groc, no actuarien.

En una comunicació a la qual ha tingut accés i que ha pogut comprovar VilaWeb, la direcció del teatre deia que lamentava haver de fer aquesta petició, però defensava que volia evitar problemes i polèmiques amb alguna de les administracions públiques que formen part dels seus òrgans de govern.

El patronat del Liceu, presidit per Salvador Alemany, el formen la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Ministeri de Cultura espanyol. També hi ha representants empresarials en l’àmbit del mecenatge, com el Grup Santander, Telefònica i Havas Media, i patrons d’honor com la Caixa.

Fonts de l’Orfeó Català han explicat que van acceptar la pressió per la voluntat de ser respectuosos amb la petició del Liceu perquè actuaven com a convidats i perquè no formaven part de l’organització del concert. A més, s’esgrimia que no volia posar-se en perill la bona relació entre ambdues institucions ni posar en perill produccions en un futur.

Aquest vespre el Liceu ha fet públic un comunicat en relació amb aquesta informació.

El comunicat reconeix que el Teatre del Liceu, efectivament, va ‘traslladar i sotmetre a la consideració de l’Orfeó Català’ la demanda de retirar els llaços grocs. Demanda feta, segons afirma el Liceu, per ‘un membre del Comitè d’Empresa del Liceu, representant del Cor’. El text del Liceu, doncs, ratifica els fets, tot i afirmar després  que no ha censurat ni amenaçat mai cap artista.

L’Orfeó Català va actuar juntament amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Liceu, interpretant Resurrecció. Aquesta obra va estrenar-se el 1895 a Berlín, dirigida per Mahler. El Liceu va considerar que la simfonia era adequada per a la celebració perquè parla del renaixement des de les cendres.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor