02.06.2023 - 06:00
Segons les dades de l’Enquesta de la Salut de Catalunya 2021, 205.306 catalans (2,6 % de la població) tenen limitacions greus a l’oïda. El projecte Glossari Bestial desitja facilitar la seva accessibilitat a les activitats organitzades per les colles de bestiari festiu, al mateix temps que es difonen alguns elements essencials de la imatgeria catalana i les cercaviles. Els detalls de la iniciativa es donaran a conèixer dissabte 3 de juny (11 h) al Museu Diocesà de Barcelona.
El glossari consta de vint-i-una fitxes: àliga, bèstia festiva, botafoc, bou, cap de colla, carretilla, cavallets (o cavalls cotoners), cercavila, correfoc, cuca fera, drac, encesa (o tirada), escultura de la festa, gralla, guita, lleó, mulassa, punt de foc, timbaler, víbria i zoomòrfic. Consten d’una doble descripció de com s’han de representar els conceptes en la Llengua de Signes Catalanes: les il·lustracions de Xavier Malet (Sabilana Comunicació) i les peces audiovisuals d’Arnau Cristóbal (Virus Cultural). A més, cada fitxa s’ofereix una breu explicació textual del paper que juga cadascun dels elemenets en la festa.
La creació del Glossari Bestial ha comptat amb el suport del Departament de Cultura, així com experts i intèrprets en llengua de signes (Berta Frigola, Edgar Murillo, Eva Colldeforn i Marina Maestre) i també en folklore festiu (Jordi Cubillos i Heribert Masana).
Compromís de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya amb l’accessibilitat
Glossari Bestial no és l’única iniciativa sobre accessibilitat de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya. La federació també està treballant en el projecte Una plaça bestial, que a través d’unes ulleres de Realitat Virtual, vol utilitzar la tecnologia immersiva per apropar la cultura popular als centres educatius i a les persones amb diversitat funcional. La proposta va ser reconeguda amb el setembre de 2022 amb els guardons Impuls al territori.