31.01.2018 - 15:38
|
Actualització: 31.01.2018 - 16:22
El jutjat d’instrucció 3 d’Osca ha assumit la investigació contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat, Santi Vila i Lluís Puig, a qui l’Ajuntament de Vilanova de Sixena acusa de desobediència, perquè no van lliurar les 44 peces d’art del monestir de Sixena reclamades que estaven al Museu de Lleida. El jutjat, en la seva interlocutòria, anuncia que continua el procediment per investigar si els fets denunciats contra Vila i Puig poden ser constitutius d’un delicte de desobediència. També per investigar si Vila, a més, va cometre un delicte de prevaricació administrativa.
El jutjat 3 d’Osca, en canvi, descarta, com ja va fer el Suprem, continuar la instrucció pel que fa a un possible delicte d’apropiació indeguda. El Tribunal Suprem espanyol va arxivar la denúncia contra els dos ex-conseller perquè ja no són aforats. Tot i això, el jutjat 3 d’Osca, en la seva interlocutòria d’aquest dimecres, demana al Parlament de Catalunya que informi si Lluís Puig és diputat o no, ja que si ho fos, aquest jutjat no tindria competència per la instrucció de la causa contra ell.
El Tribunal Suprem espanyol va arxivar a finals de 2017 la denúncia contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat perquè ja no són aforats, arran de la dimissió del primer i de la destitució del segon per l’article 155, i va instar al denunciant a presentar-la a l’òrgan judicial competent. L’advocat de Vilanova de Sixena, doncs, va presentar la denúncia als jutjats d’Osca i aquests van ordenar el sobreseïment provisional el 29 de desembre de 2017 perquè no s’havien adjuntat els documents que acreditaven els fets juntament amb la denúncia.
Vilanova de Sixena va recórrer l’11 de gener aportant la documentació requerida i el jutjat d’instrucció 3 d’Osca ha acceptat aquest dimecres el recurs i acorda, així, seguir amb la investigació. La denúncia per desobediència es va presentar el 25 de setembre contra els dos consellers (a Vila també se’l denunciava per prevaricació) perquè encara no havien lliurat les 44 peces d’art del monestir de Sixena que estaven dipositades al Museu de Lleida i que eren objecte de l’execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d’Osca.
La Sala del Suprem va demanar a la fiscalia que avalués tant la seva competència com el contingut de la denúncia com a pas previ a l’admissió de la mateixa i la fiscalia, amb data 10 d’octubre de 2017 es va pronunciar favorablement a la denúncia. Segons la fiscalia, hi havia indicis per acusar de desobediència tots dos consellers per ‘haver-se negat obertament al compliment de les resolucions judicials que els obligaven a lliurar les 44 obres d’art del Museu de Lleida a Sixena’.
També considerava que es podia acusar de prevaricació Vila perquè el 18 d’abril de 2017 ‘va negar-se a complir les ordres judicials’, ja que, segons va al·legar, ‘no es podia disgregar la col·lecció del Museu de Lleida i no es podia fer sense la seva autorització’. En l’escrit que el ministeri públic va fer arribar al TS, es recollia que hi havia hagut desobediència expressa almenys en tres ocasions. Per part del conseller Santi Vila, en el pla de transport del 20 de juliol de 2016 i el lliurament de les peces el 25 de juliol de 2016 i el 8 de novembre de 2016. I per part del conseller de Cultura Lluis Puig, del pla de transport el 25 de juliol de 2017 i del lliurament de les peces el 31 de juliol. La fiscalia en canvi, considerava que no hi havia tampoc llavors prou proves per acusar els consellers d’apropiació indeguda.