El jutge obre judici contra Helga Schmidt i quatre persones més pel presumpte frau al Palau de les Arts

  • El magistrat acorda que es mantingui la llibertat provisional de tots els encausats

VilaWeb

Europa Press

05.12.2017 - 15:57
Actualització: 05.12.2017 - 16:03

El Jutjat d’Instrucció número 15 de València ha obert judici oral contra l’ex intendent del Palau de les Arts Helga Schmidt i quatre persones més pel presumpte frau al coliseu. Estan acusades de delictes de prevaricació, malversació i falsedat.

En l’auto, el jutge acorda l’obertura del judici contra Schmidt; l’exdirector financer del Palau Ernesto Moreno; José Antonio Noguera Puchol, president del consell d’administració de Patrocini (empresa dedicada a captar patrocinadors); Joaquín Maldonado i Pablo Broseta, l’excònsul de França a València i administrador de la societat Radcliffe, que feia d’intermedària en les contractacions. El fiscal demana set anys i mig de presó per a Schmidt, vuit per a Moreno i set per a Puchol, Maldonado i Broseta.

El magistrat inclou les empreses Patrocini i Radcliffe com a responsables civils subsidiàries i acorda que es mantingui la llibertat provisional de tots els encausats amb les mesures cautelars vigents. També demana fiances de 495.603,72 euros a Schmidt, Maldonado i Noguera, 899.667,77 euros a Moreno i 404.064,05 euros Broseta. Tenen deu dies per a presentar les fiances i, en cas de no fer-ho, es procedirà a l’embargament dels seus béns.

Segons recorda el magistrat al seu auto, la Fundació Palau de les Arts Reina Sofía es va constituir el gener de 2005, sent una fundació pública adscrita a la Conselleria. Les funcions executives les desenvolupava Schmidt des de la constitució de l’entitat fins al gener de 2015. Entre altres clàusules en el seu contracte, s’exigia l’exclusivitat.

Malgrat això, en un moment determinat, Schmidt es va reunir amb Noguera i Maldonado i, amb coneixement de Moreno, van decidir crear una societat de naturalesa mercantil (Patrocini) per a gestionar la captació de patrocinadors, malgrat que el Palau tenia un departament que es dedicava a aquesta funció.

Schmidt va ser consellera d’aquesta societat, ‘que tenia un evident ànim de lucre, amb incompliment no només de la llei 53/1984, d’incompatibilitats del personal al servei de les Administracions Públiques, sinó també del seu propi contracte’.

Durant el període en què Schmidt va compatibilitzar de manera il·lícita els càrrecs d’intendent i consellera de Patrocini, va subscriure un total de cinc contractes que ‘suposaven un evident benefici econòmic per a la societat privada’.

Per això, ‘no es van seguir en cap moment els tràmits essencials de la contractació administrativa i, per tant, es va eludir la publicitat, concurrència i transparència dels procediments que pretén garantir la normativa vigent’.

L’empresa privada va rebre de la fundació 508.040 euros en concepte de preu fixe per l’organització d’actes Viva Europa i comissions per captació de patrocinadors, ‘sense que s’hagi pogut establir prèviament la capacitat de l’empresa, la possible existència d’ofertes més avantatjoses o si el preu establert resultava ajustat al dret’.

Patrocini no tenia infraestructura personal i material per a la realització de la tasca per la qual va contractar de manera irregular amb la Fundació. A més, en el període 2007-08, 2008-09 y 2009-10, en l’any en què va començar la tasca de Patrocini, es va reduir considerablement el nombre de patrocinadors, és a dir, va empitjorar la situació. Per tant, no es justificarien ‘en absolut’ les comissions que Patrocini (10% per manteniment i 30% per nova captació) hauria pactat contractualment.

D’altra banda, el desembre de 2008 es va constituir la societat Viva Europa June 24th S.L.U., els administradors i socis fundadors de la qual van ser Patrocini. Això implicava que Schmidt, intendent de la Fundació i membre del consell de l’administració de Patrocini, es trobés a ambdós costats de la relació contractual.

Aquesta mercantil va subscriure diversos contractes amb la Fundació pel procediment negociat per especificitat tècnica. En relació amb l’esdeveniment Viva Europa 2009, el Palau hauria pagat un sobrecost ‘mancat de tota justificació’ de 248.222,79 euros. Els acusats van presentar una factura falsa que va ser abonada malgrat que sabien que no s’ajustava a la realitat.

A l’esdeveniment Viva Europa 2010, el Palau hauria pagat a Patrocini 21.440 euros ‘sense justificació’. I en Viva Europa 2011, el Palau va pagar un sobrecost de 70.800 euros. Així mateix i, d’altra banda, es van subscriure altres contractes entre el Palau i Radcliffe & Asociados S.A., representada per Pablo Bruseta en qualitat d’apoderat de la societat. SE li van adjudicar diverses tasques que no va arribar a desenvolupar, fent una tasca d’intermediari, únicament. Aquesta adjudicació ‘es va dur a terme per voluntat de Moreno, qui li va dir a Schmidt que aquesta actuació no suposaria un augment de les despeses per part del Palau

El Palau va pagar a Radcliffe pels seus serveis un sobrecost com a mínim de 294.419,65 euros i podent arribar fins als 786.971,65. ‘Aquest sobrecost no justificat suposa un perjudici als fons públics per aquest import, conseqüència de l’actuació de Moreno i Broseta‘, detalla el jutge.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor