14.02.2023 - 11:29
|
Actualització: 15.02.2023 - 08:17
L’Audiència espanyola haurà de fer pública tota la investigació secreta que va fer entre els anys 2018 i 2019 a trenta-vuit activistes dels CDR i les organitzacions polítiques de l’esquerra independentista que va derivar en l’operació judicial i les acusacions de terrorisme del 23-S. Segons que ha informat Alerta Solidària, la sala segona de l’Audiència els ha donat la raó i obliga el jutge Manuel García Castellón a permetre l’accés a tots els elements de la causa. Aquesta investigació, que creuen que es va fer de manera prospectiva, va ser clau per a empresonar més tard els activistes dels CDR vallesans.
En un comunicat, expliquen que es van personar per a saber si, com havia publicat la Directa, les investigacions contra Xavier Pellicer –diputat de la CUP i ex-portaveu d’Alerta Solidària– i trenta-set activistes independentistes més continuaven vigents, per quin motiu eren investigats i quina era la seva situació processal actual. La Directa va publicar que s’havia fet un espionatge en massa que havia inclòs intervencions telefòniques, seguiments, col·locació de balises i accés i buidatge de dispositius personals, com ara telèfons mòbils, durant un mínim de dos anys.
De primer, els van denegar la petició, però després d’haver presentat un recurs l’Audiència ha decidit de donar-los accés a tota la causa i a saber l’origen i la legalitat de les actuacions, a més del dret de poder-les impugnar.
“Amb aquesta petita victòria judicial, mantindrem la batalla per tal de denunciar unes investigacions prospectives i per tant absolutament il·legals que ha vulnerat drets individuals de manera flagrant, i que per la seva dimensió signifiquen un nou atac de l’estat espanyol contra l’independentisme revolucionari català”, diu Alerta Solidària.
Els advocats dels tretze acusats del 23-S, processats per presumpta pertinença a organització terrorista, van descobrir a final del 2021 que hi havia una causa secreta que servia per a nodrir de dades el relat incriminatori de la fiscalia, gràcies a uns seguiments a activistes els anys anteriors.