El jutge arxiva ara la querella de Torrent i Maragall per l’espionatge amb Pegasus

  • Pren la decisió després de dos anys d'investigació per la manca de resposta d'Israel sobre NSO i quan ha de rebre una allau de denúncies

VilaWeb

Redacció

30.05.2022 - 11:33
Actualització: 30.05.2022 - 11:34

La querella que van presentar fa gairebé dos anys l’ex-president del parlament Roger Torrent i el dirigent d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona Ernest Maragall per haver estat espiats amb el programari Pegasus ha quedat arxivada. Si més no, provisionalment. Així ho ha decidit el titular del jutjat número 32 de Barcelona, José Antonio Cruz de Pablo, adduint la manca d’autor conegut de l’espionatge i el silenci perllongat per part de les autoritats israelianes a les peticions d’informació que els van traslladar en relació a la companyia propietària de Pegasus, NSO. Si hi hagués cap resposta a les peticions d’informació que fa temps que es van fer el jutge podria reobrir el cas. 

Però l’advocat de tots dos, Andreu Van den Eynde, ja ha presentat un recurs de reforma tot demanant al jutge que ho reconsideri. Perquè ha pres aquesta decisió precisament en un moment en què ha aparegut informació nova i molt rellevant en relació a casos que poden tenir a veure amb l’espionatge a Maragall i a Torrent, com ara la publicació de l’informe sobre el Catalangate per part de Citizen Lab i les noves revelació de l’espionatge reconegut a l’independentisme per part del CNI, Maragall inclòs.

Van den Eynde, que també ha estat víctima d’espionatge, avisa al jutge que aquesta decisió de sobreseïment provisional “pot portar a situacions de no retorn en les quals només les revelacions inesperades i les fonts de prova desconeguda puguin donar lloc a la reobertura.” 

I afegeix que aquesta investigació no només està pendent de la informació que pugui arribar d’Israel i de les “evidències d’un espionatge polític massiu”, sinó que té pendent de rebre més querelles d’afectats per l’espionatge amb Pegasus: com la d’ell mateix i la d’altres afectats d’ERC. “Hi ha una certa presumpció de connexitat processal entre tots els espionatges que s’investiguen i els que presumiblement s’hauran d’acumular a la present causa que obliga el senyor instructor a mantenir la investigació oberta a fi d’analitzar l’acumulació de les noves víctimes i els nous mitjans de prova.”

No només els afectats d’ERC que no són al govern (que seguiran un procediment judicial a part) han presentat querelles perquè s’acumulin en aquest jutjat número 32, sinó que també ho han fet els afectats d’Òmnium i de la CUP, i els de l’ANC. Ara per ara, però, aquest jutge no només no ha assumit encara aquestes querelles, encallades en burocràcia judicial, sinó que ha reaccionat arxivant les que ja fa temps que tenia obertes. 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor