El judici del Suprem contra l’1-O pot ser televisat?

  • Els advocats valoren de demanar, en l'escrit de defensa, que s'emeti el judici

VilaWeb

Text

Roger Graells Font

04.10.2018 - 22:00

El judici del Tribunal Suprem espanyol contra l’1-O i els presos polítics es farà, probablement, al gener. El compte enrere ja ha començat i les setmanes vinents, la sala segona ha de fixar la data d’obertura de judici oral i ha de tramitar els escrits de la fiscalia i l’acusació popular que exerceix la ultradreta i els escrits de la defensa. Fonts dels advocats dels presos polítics han explicat a VilaWeb que valoren la possibilitat de fer una petició formal en aquest escrit perquè el judici sigui televisat.

‘És imprescindible [que sigui televisat] perquè el judici pugui fiscalitzar-se públicament i tothom pugui veure què passa’, raona un dels lletrats. L’emissió del judici pot tenir dos efectes. D’una banda, la fiscalització pública de la manera com es desenvolupa el judici. D’una altra, que tothom pugui accedir directament als arguments de la fiscalia, de l’acusació popular i dels advocats defensors, i també de les al·legacions dels encausats.

Encara que els advocats ho demanin, la decisió la prendrà el Suprem. ‘Probablement no els convé, però ha de prevaldre el dret d’informació’, sosté un dels lletrats. ‘Pensar que l’interès que suscita el judici no és motiu suficient per a televisar-lo els costarà de sustentar’, diu. No obstant això, els advocats de la defensa també són conscients que al Suprem no li cal aplicar un criteri raonable ni que tingui en compte els precedents. De fet, tota la instrucció del jutge Pablo Llarena és plena d’irregularitats, tal com han denunciat unes quantes vegades, i les acusacions de violència contra els presos polítics s’han construït a partir d’un relat incriminatori.

El 9-N, el cas Palau i la trama Gürtel, alguns dels precedents
Un judici és públic per naturalesa. Només es pot prohibir l’emissió dels processos de caràcter privat o que afecten menors d’edat. Aquest serà un dels arguments de la petició de la defensa perquè el Suprem autoritzi l’emissió en directe del judici a tots els dirigents independentistes encausats en la macrocausa contra l’1-O. Tot i que no hi ha un criteri establert, sempre s’ha de ponderar el dret d’informació.

Aquest és el criteri que va aplicar-se per emetre altres judicis mediàtics i d’interès públic. És el cas del judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra l’ex-president de la Generalitat Artur Mas, l’ex-vice-presidenta Joana Ortega i l’ex-consellera Irene Rigau per l’organització del 9-N. El cas Palau, també jutjat al TSJC, també va ser televisat.

Un altre dels grans judicis televisat dels últims temps va ser el d’una de les peces de la trama Gürtel, a l’Audiència espanyola. Pel que fa al Suprem, el tribunal que jutjarà la macrocausa contra l’independentisme, va acceptar d’emetre el judici contra l’ex-conseller Francesc Homs, també per l’organització del 9-N. Homs va ser jutjat al Suprem i no al TSJC per la seva condició d’aforat com a diputat del congrés espanyol.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor