17.11.2020 - 16:43
|
Actualització: 18.11.2020 - 08:47
Adrian Sas, el jove de Vilafranca del Penedès acusat de colpejar la policia durant els aldarulls del primer aniversari de l’1-O a Barcelona, ha negat els fets davant el jutge. S’ha assegut al banc dels acusats de l’Audiència de Barcelona per presumptes delictes d’atemptat contra agents de l’autoritat, desordres públics i lesions.
El jove, que s’enfronta a penes d’entre 5,5 i 7 anys de presó, ha negat haver colpejat cap agent. Tots els Mossos d’Esquadra que han declarat com a testimonis, però, han coincidit en assenyalar-lo com l’autor de diversos cops. Han dit que el van identificar perquè el dia dels fets duia un mocador d’una colla castellera i un pal del Ball de Pastorets, amb el qual han assegurat que va agredir-los.
Sas s’ha declarat innocent dels fets que li atribueixen tant la fiscalia com l’acusació particular, exercida per la Generalitat en defensa dels Mossos d’Esquadra. Els agents, però, l’han assenyalat reiteradament com autor dels cops i han assegurat que va ser un dels instigadors dels aldarulls que aquell vespre va haver a l’entorn del parlament.
Segons l’agent de l’ARRO 4364, Sas duia un mocador vermell per sota el nas i li va colpejar dues vegades amb un pal robust de colors. El mateix agent, que atribueix a Sas haver-li provocat un trau a la barbeta, ha dit que va veure “clarament” la cara del jove vilafranquí durant els cops que va rebre d’entre el grup de manifestants. Segons ha detallat la policia, els participants als aldarulls van desmuntar la línia de tanques protectores, en van llençar alguna contra els agents, alhora que també van fer volar pedres i llaunes contra el cordó dels Mossos d’Esquadra.
Un altre dels policies que va assegurar haver resultat ferit, l’agent 16541, ha dit davant el jutge que va veure Sas “amb un pal de grans dimensions”. Segons aquest testimoni, el jove li hauria colpejat el cap mentre liderava càrregues dels manifestants contra la policia.
El mocador casteller desencadena la identificació
Entre els testimonis citats al judici, han comparegut els agents que van identificar i detenir Sas el 17 de novembre de 2018 a Vilafranca. Els Mossos han detallat que, fruit de l’anàlisi d’imatges dels aldarulls i del relat dels agents de l’ARRO, van constatar que l’autor de les agressions era un jove amb la cara mig tapada amb un mocador vermell amb un logotip. La policia va identificar més tard que el mocador corresponia a la colla castellera Xicots de Vilafranca i que el pal era l’utilitzat pels membres del Ball de Pastorets de la Festa Major.
Amb aquestes dades, l’anàlisi pericial de les imatges aportades per diversos mitjans de comunicació i la identificació d’altres elements personals –com una polsera-, els agents van focalitzar la investigació a Vilafranca. Segons han afirmat els pèrits policials durant el judici, entre Sas i el jove de les imatges que protagonitza les agressions “no hi ha cap element que no sigui coincident”. Finalment, la policia va localitzar Sas en un bar proper al local social de la colla castellera.
La defensa qüestiona les imatges dels aldarulls
Mentre Sas ha declarat de forma molt breu i ha declinat fer ús del dret a última paraula, el seu advocat ha carregat durament contra la fiscalia i l’acusació particular. El lletrat David Aranda ha lamentat que la “pedra angular” de tota la causa siguin els vídeos analitzats després dels aldarulls. “Videos que no sabem d’on s’han extret”, ha criticat, tot retraient als investigadors que no haguessin aportat les actes que garanteixen la cadena de custòdia de les imatges.
L’advocat ha assegurat que les imatges aportades no permeten veure “absolutament res” que permeti assenyalar Sas com autor de les agressions. Alhora, Aranda ha assegurat que el relat del Mosso d’Esquadra ferit a la barbeta és “inversemblant”. “És impossible que una persona amb un pal d’un metre pogués colpejar la policia situada a l’altra banda de les tanques metàl·liques i que ho fes provocant un trau a la barbeta”, ha remarcat, mentre ha recordat que la metge forense ha dit durant el judici que la ferida també l’hauria pogut provocar una caiguda.
Al mateix temps, Aranda ha qüestionat el procediment investigador dels Mossos: ha assenyalat que els agents van identificar Sas a Vilafranca el 17 de novembre del 2018 mentre les minutes policials sobre la recollida d’imatges estan signades dos dies més tard.
La defensa de Sas ha rebatut les acusacions dels delictes d’atemptat a l’autoritat, desordres públics i lesions, i n’ha reclamat l’absolució. Prèviament, l’acusació particular i la fiscalia han perseverat en les seves acusacions per exigir que es condemni el jove. En el cas de la Generalitat, demana una pena de 5 anys i mig de presó, mentre que la fiscalia eleva la petició a 7 anys.
El govern culpa la defensa de Sas de refusar l’ajornament del judici
El govern culpa la defensa d’Adrià Sas de refusar una proposta per ajornar el judici. La portaveu, Meritxell Budó, ha assegurat que la Generalitat va demanar “ajornar el judici per buscar una solució i negociar un acord”. JxCat i ERC es van comprometre al parlament a retirar l’acusació de la Generalitat. L’advocat de Sas ha desmentit -en declaracions a Nació Digital- cap proposta del govern per ajornar el judici.