El IV Festival de Música Antiga de Poblet reivindica l'”absència de fronteres” entre cultures

  • Savall retreu la falta de "reacció" davant la crisi de refugiats

VilaWeb
Redacció
21.06.2016 - 14:43

Savall retreu la falta de “reacció” davant la crisi de refugiats

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

El IV Festival de Música Antiga de Poblet reivindica en la programació d’aquesta edició el diàleg cultural i religiós, en l'”absència de fronteres entre la música de diferents cultures i les influències que al llarg de la història hi ha hagut entre elles”, ha explicat en roda de premsa aquest dimarts el seu director artístic, Jordi Savall.

Els tres concerts, que se celebraran el 12, 13 i 14 d’agost, a les 21.30 hores al Monestir de Poblet, pretenen recordar que “la música de totes les èpoques és essencial per a la vida humana” i que la cultura occidental existeix gràcies a la influència de totes les cultures.

Durant les tres nits consecutives, a Poblet es podran escoltar des de les Cantigues de Santa María i el Llibre Vermell de Montserrat, fins a música tradicional procedent de recopilacions dels segles XVIII i XIX.

DIÀLEG INTERCULTURAL

El primer concert, que es farà el 12 d’agost, té com a títol ‘Orient-Occident: Les músiques cristianes, dijous i musulmans en diàleg’ i pretén ser una reflexió dels elements que uneixen, en la diversitat, els pobles i les cultures d’Orient i Occident.

‘Diàlegs Cèltics de l’Antic i del Nou món’, és el segon concert del 13 d’agost i es caracteritza per acostar les tradicions celtes passades i presents, i, finalment, ‘Cants a la Verge’ serà el concert que tancarà el festival el 14 d’agost, en què s’homenatjarà la Mare de Deú d’Agost i es presentaran diàlegs de les músiques espirituals i de les cançons populars.

Els tres programes, que demostren com “la música antiga d’arrel sacra i la d’arrel profana conviuen i s’influencien recíprocament”, estaran interpretats per Savall amb els seus conjunts Hespèrion XXI, la Capella Reial de Catalunya i músics convidats de Síria, Armènia, Israel, Grècia i Turquia.

NOU EMPLAÇAMENT

En aquesta edició, el festival estrena un nou emplaçament, tot i que el primer concert es farà, com és habitual, a la plaça de l’Església, per a les altres dues nits s’habilitarà l’Antic dormitori dels monjos, una nau perpendicular a la basílica del monestir.

El director artístic del Festival ha remarcat que, a més del sentit emblemàtic de continuar celebrant concerts en la plaça de l’Església, el “programa Orient-Occident d’aquesta edició necessita que el públic escolti la música a l’aire lliure, veient les estrelles, perquè només així es pot crear un ambient màgic”.

VISITA AL CAMP DE REFUGIATS

Després que Savall visités el passat 18 de juny el camp de refugiats de Vasilika (Grècia), el músic ha manifestat la falta de “reacció de les societats i dels estats europeus davant d’aquesta situació”, i ha advertit que els refugiats s’estan creant una imatge molt dura dels europeus.

El director artístic del Festival ha lamentat, a més, que és freqüent que a Occident “s’oblidi que aquesta gent que es rebutja tenen unes músiques increïbles”, en el sentit que la situació dels refugiats és, a més d’una tragèdia humana, un drama cultural.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor