Detenen a l’aeroport d’El Prat un hacker que va estafar cinc milions de dòlars a entitats financeres

  • Té 32 anys i era buscat pels Estats Units des del 2014

VilaWeb

Redacció

20.01.2017 - 11:14
Actualització: 20.01.2017 - 16:44

El ‘hacker’ rus detingut per la Guàrdia Civil el passat 13 de gener a l’aeroport del Prat era considerat el líder d’una xarxa que cometia delictes de pirateria informàtica i fraus mitjançant la utilització de mitjans electrònics. El detingut, Lisov S.V. de 32 anys, era buscat des del 2014 pels Estats Units mitjançant una ordre internacional de detenció. Concretament, Lisov S.V. va crear, distribuir i utilitzar, al costat d’altres persones, el programari maliciós ‘NeverQuest‘, un troià bancari dissenyat per facilitar l’accés no autoritzat a ordinadors de persones i institucions financeres per robar-los credencials bancàries, informació de targetes de crèdit i altra informació personal identificable i informació financera. Aquest troià hauria suposat pèrdues d’uns cinc milions de dòlars a diverses entitats financeres.

La detenció es va produir el passat 13 de gener a l’aeroport del Prat quan els agents de la Guàrdia Civil, que controlaven els seus moviments en col·laboració amb l’FBI, van observar que es disposava a agafar un vol amb destinació a un altre país de la Unió Europea.

Lisov S.V. era considerat com un operador important de ‘NeverQuest‘, havent-se encarregat entre altres delictes, de la creació i administració d’una xarxa d’ordinadors infectats amb ‘NeverQuest‘ mitjançant l’arrendament i adquisició de servidors d’ordinadors utilitzats per administrar aquesta xarxa.

Una investigació dels servidors operats pel detingut a França i Alemanya va revelar bases de dades amb llistes robades d’informació de comptes d’institucions financeres, amb dades que indiquen, entre altres coses, els saldos dels comptes. Un dels servidors llogats per Lisov S.V. contenia arxius amb milions de credencials de dades d’accés, amb els noms dels usuaris, contrasenyes i preguntes i respostes de seguretat, per a comptes de llocs web bancaris i financers.

La utilització d’aquest programari maliciós ‘NeverQuest‘ hauria suposat pèrdues financeres i de fons transferits sense autorització des de comptes de víctimes per un import aproximat de cinc milions de dòlars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor