El Grup 62, eufòric pels resultats editorials del primer semestre

  • El president del consell editorial, Josep Ramoneda, i el director editorial, Emili Rosales, han fet balanç i han presentat les novetats de la tardor · S’esperen novel·les de Rafael Nadal, Carlota Gurt, Montse Barderi, Jair Domínguez, Adrià Pujol Cruells, entre més

VilaWeb
D'esquerra a dreta: Josep Ramoneda, Tània Juste, Montse Barderi, Emili Rosales i Carlota Gurt.

Text

Montserrat Serra

20.07.2021 - 15:26
Actualització: 20.07.2021 - 18:45

Aquest juliol, la trobada amb la premsa de Josep Ramoneda, president del consell editorial del Grup 62 i Emili Rosales, director editorial, que el grup celebra cada estiu abans de vacances, ha estat un punt excessiva, marcada per frases com: “aquesta mena de sorpresa que ens ha deixat la pandèmia”, que ha pronunciat Ramoneda per parlar dels excel·lents resultats d’aquest primer semestre del 2021 o l’eslògan que ha pronunciat Rosales per iniciar la seva intervenció: “L’any que ens hem tornat a enamorar dels llibres.” El fet és que aquest primer semestre el Grup 62 ha encapçalat el conjunt de les vendes de llibres en català. No han donat xifres de facturació, tot i que han parlat d’edicions i tiratges dels llibres més venuts i han dit que en conjunt, un de cada tres llibres venuts era d’un segell del grup.

El discurs de Josep Ramoneda ha començat dient que era “una temporada estranya, perquè tal com estàvem condemnats al desastre, han aparegut noves llibreries i el llibre en paper ha resistit davant del llibre digital (que només ocupa un 6% de la facturació)”. També ha advertit que la veritable amenaça del sector és l’e-commerce o comerç electrònic, que representa sobretot Amazon, que ja suposa entre el 25% i el 30% de les vendes totals de llibres, amb relació al 65% de les llibreries. I aleshores s’ha enfilat, després de dir que el balanç d’aquest primer semestre del 2021 era “excel·lent”, que el sector globalment ha crescut entre el 4% i el 6% en vendes respecte al 2019, i que en el cas particular del Grup 62 aquesta xifra arriba gairebé fins al 9%.

Barbal, Bosch i Cabré

Els resultats excel·lents d’aquest primer semestre del 2021 es concreten en l’èxit que han tingut un bon nombre de títols, uns esperats i uns altres inesperats. Entre els èxits esperats, el de Tàndem de Maria Barbal, premi Josep Pla i coronada premi d’Honor de les Lletres Catalanes. D’aquest títol se n’han venut 25.000 exemplars i set edicions. Segons Rosales és l’Any Barbal, que ha recuperat públic, ja que aquest Tàndem és la novel·la més venuda de l’escriptora des de Pedra de tartera. Juntament amb Maria Barbal destaca el retorn de Jaume Cabré, amb la novel·la Consumits pel foc i l’autor més venut del grup, Xavier Bosch, amb La dona de la seva vida (36.000 exemplars venuts o col·locats a les llibreries). Acompanyant aquest trident, també trobem els llibres de no-ficció l’èxit dels quals ha estat més inesperat com L’infinit dins d’un jonc d’Irene Vallejo (en català 10.000 exemplars i sis edicions) i amb diferència El fill del xofer de Jordi Amat (25.000 exemplars). També destaquen els 12.000 exemplars editats de la versió contemporània de Tirant lo blanc, obra de Màrius Serra

Novetats de tardor

Emili Rosales s’ha deixat pel final el que el grup considera el que serà el fenomen del segon semestre d’aquest any, que arribarà el 24 de novembre apuntant a la campanya de Nadal i que és precisament la nova novel·la de Rafael Nadal, La baba Montserrat. Quan s’esborren les paraules, amb la qual tancarà la trilogia de records familiars que va començar amb Quan érem feliços i va continuar amb Quan en dèiem xampany.

Però la tardor arribarà l’1 de setembre, per preparar-se per a la Setmana del Llibre en Català i vindrà carregada de novetats. Rosales ha destacat la represa literària del setembre amb les novel·les de cinc autores: Sola de Carlota Gurt; La vida autèntica de Montse Barderi;  Amor a l’art (premi Prudenci Bertrana) de Tània Juste; Garbo parla (premi Sant Joan de novel·la) de Roser Caminals; i Et diré R. de Clara Queraltó. Amb aquest quintet “volem mostrar l’apogeu, la renovació i la vitalitat que viuen les lletres catalanes”, ha proclamat Emili Rosales. Però també trobarem altres títols llaminers. Entre els que arribaran aquest setembre: Estructures profundes de Jair Domínguez, Els llocs on ha dormit Jonàs d’Adrià Pujol Cruells i Els tres cognoms de Lucía Van Haart de Quim Aranda.

En l’apartat de ficció internacional, destaca el nou títol de l’autora de La noia del tren, Paula Hawkins, A foc lent, un altre thriller de l’escriptora. També el llibre de relats d’Haruki Murakami Primera persona del singular i la darrera novel·la de Jonathan Franzen Cruïlles.

En l’apartat de no-ficció destaca el dietari inèdit de Joaquim Molas, El mirall de la vida. 1956-2015, el testimoni de tota una època recollit en vuit-centes pàgines. També es reeditarà La veu melodiosa de Montserrat Roig. I en poesia destaca el volum Soliloquis de nyigui-nyogui d’Enric Casasses, que aplega tots els poemes llargs de la seva trajectòria, un volum que commemora els seus setanta anys.

Entre els clàssics trobem la reedició de Solitud, amb la incorporació de textos d’autors actuals (Maria Callís, Enric Casasses, Najat El Hachmi, Raül Garrigasait, Mercè Ibarz, Dolors Miquel, Vicenç Pagès Jordà i Toni Sala). També la continuació de l’Obra Completa de Maragall, Carner, Martí i Pol, Gabriel Ferrater, que el 2022 celebrarà el centenari i així també es commemorarà el centenari de Joan Fuster.

Entre la traducció de clàssics trobem, El quartet d’Alexandria, de Lawrence Durrel, traduït per Lluís-Anton Baulenas; el quart volum d’A la recerca del temps perdut. Sodoma i Gomorra, de Marcel Proust, traducció de Valèria Gallard; i els Cants, de Giacomo Leopardi, recuperant la traducció de Narcís Comadira.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor