El Grec Festival mostra flamenc “molt de debò” amb ‘La Fiesta’ d’Israel Galván

  • El festival també repassarà la vida de Pasolini recitant en una caixa 'Poeta de les cendres'

VilaWeb
Redacció
03.07.2017 - 17:07

El festival també repassarà la vida de Pasolini recitant en una caixa ‘Poeta de les cendres’

BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)

El Grec Festival de Barcelona mostrarà aquest dimarts i dimecres per primera vegada a Espanya el flamenc “molt de debò” de l’obra ‘La Fiesta’, d’Israel Galván, al Teatre Grec, ha descrit el mateix ballador aquest dilluns en roda de premsa.

“El punt de partida és que el flamenc és una festa. Hi ha molta gent que ve a Barcelona als tablaos, però nosaltres mostrarem un altre tipus de festa flamenca, en el qual no estem forçats a estar alegres i rient tota l’estona perquè és una festa: hem d’estar a l’escenari d’una forma que sigui molt de debò”, ha explicat Galván.

Per a aquesta festa s’ha unit un nombrós equip d’artistes molt diversos, entre ells el cor atenès Cor Byzantine Ensemble Polytropon, els membres del qual han valorat que Galván és “el primer coreògraf de tot el món que treballa amb un cor de música bizantina”.

Un altre intèrpret és el Niño de Elche, que partint de la veu, l’amplia amb distorsions, i aquí incorpora moviment i altres elements que no són la veu cantada, barrejant –igual que la resta d’artistes– els seus papers: “Fem una ruptura de música i ball. Els balladors fem música i els cantaors ballen”, ha descrit Galván.

Les onomatopeies i els sons guturals són part igualment de la música, feta amb instruments poc freqüents en el flamenc com un clavicordi i un harmònium indi, i fins i tot de nova creació com una guitarra-pernil que toca Emilio Caracafé.

MONS PERSONALS

Galván ha volgut que cada artista aporti el seu món personal, cosa que corrobora la Alia Sellami –música de jazz, lírica i àrab–: “No sé el que faig a la festa. Comparteixo l’univers que vam crear amb tots els artistes, més musical que coreogràfic. Israel té una forma de treballar que valora abans la persona que l’artista perquè aporti tot el que pugui”, ha elogiat Sellami.

Per al ballador El Junco, que procedeix del flamenc tradicional, treballar amb Galván ha suposat “trencar la dinàmica de treball, una experiència totalment nova”, una percepció compartida pel també ballador Ramón Martínez, que considera que s’ha endinsat en un altre món.

Per la seva banda, Eloísa Cantón, que és cantant, violinista i ballarina, ha assegurat que vindrà a actuar sense instruments en el que considera un repte que li ha posat Galván, mentre que la ballarina gitana Uchi ha descrit l’experiència com molt especial per a ella: “Jo no porto coreografia ni guió. He après molt a estar en escena, i a saber quin és el contemporani perquè no el comprenia”, ha admès.

PASOLINI EN UNA CAIXA

Aquest mateix dimarts, el Grec Festival també estrena al Mercat de les Flors ‘Who is me. Pasolini (Poeta de les cendres)’, que es podrà veure fins al diumenge 23 de juliol, un petit muntatge dirigit per Àlex Rigola que vol complementar altres obres que es representen a Montjuïc.

L’obra transcorre dins d’una caixa que emula els receptacles per al transport d’obres d’art de gran valor, de sis per quatre metres, amb uns bancs en els quals s’asseuen 30 persones, i en la qual l’actor Gonzalo Cunill interpreta ‘Poeta delle ceneri’ (‘Poeta de les cendres’), una biografia en forma de poema que Pier Paolo Pasolini va deixar incompleta abans de morir.

“El que més m’atreu d’ell és el seu paper de lluitador: no s’entén Pasolini sense la seva lluita diària, a través dels diaris, davant una societat de principi dels 60 amb una alienació per culpa de la televisió. El que més m’enganxa és que avui dia podem fer una valoració exactament igual de la nostra societat, però amb les xarxes”, ha reflexionat Rigola, que considera indispensables personatges com ell per a la societat actual.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor