El governador de Puerto Rico convoca un referèndum d’autodeterminació

  • El 5 de novembre, els votants podran dir si volen ser un estat federal més dels EUA, mantenir l'estatus actual d'estat lliure associat o aconseguir la independència

VilaWeb

Europa Press

02.07.2024 - 08:56
Actualització: 02.07.2024 - 11:16

El governador de Puerto Rico, Pedro Pierluisi, ha convocat un referèndum el 5 de novembre, que coincidirà amb les eleccions presidencials dels Estats Units, per a votar sobre l’estatus polític del país i, d’aquesta manera, “posar fi a la colònia”. “Tindrem plebiscit sobre l’estatus de Puerto Rico! He signat una ordre executiva i una proclama oficial que convoca tots els votants de Puerto Rico a una consulta d’estatus el dia de les eleccions generals del 5 de novembre d’enguany. El poble exercirà el seu dret, farà valer la seva voluntat i serà part de la descolonització de Puerto Rico”, ha expressat Pierluisi a les xarxes socials. Serà el setè plebiscit d’aquest tipus que es fa a l’illa.

Afegeix que els porto-riquesos tenen el dret i “l’obligació moral” de pressionar el congrés dels EUA reiterant el seu dret d’autodeterminació perquè satisfaci la voluntat de l’illa. “Per això, haurem de votar tantes vegades com calgui per posar fi a la colònia”, acaba.

Els ciutadans porto-riquesos tindran l’opció de votar entre les opcions d’unir-se com un estat federal més dels EUA, mantenir l’estatus actual d’estat lliure associat o aconseguir la independència.

“El problema del nostre estatus polític, que afecta tant l’economia com l’accés a serveis i la manca d’igualtat de drets de la nostra gent, continua sense resoldre’s. Pocs dies abans de la celebració del 4 de juliol, una data en què es commemora el dia en què es va fundar els Estats Units, en què la llibertat, la igualtat, els drets humans i el benestar comú són el nord del govern, és vergonyós acceptar que els ciutadans americans que resideixen a Puerto Rico no rebin el mateix tracte que els seus iguals als EUA”, ha afegit Pierluisi. Critica que no hi ha igualtat en matèria de benestar social, en projectes econòmics ni en la seva representació al congrés. Això, diu, afecta l’estabilitat de Puerto Rico i n’augmenta la incertesa.

Puerto Rico ha estat sota la tutela de Washington d’ençà del 1898, quan va ser envaït al final de la guerra entre Espanya i els Estats Units. Encara que els illencs van rebre la ciutadania nord-americana el 1917, s’han mantingut en uns llimbs colonials en què gran part de l’economia del país depèn dels Estats Units. L’illa està exempta dels imposts sobre ingressos, però paga la Seguretat Social i l’assegurança mèdica per a persones grans i els imposts locals. A més, rep menys fons federals que els estats dels Estats Units.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor