15.08.2018 - 15:30
|
Actualització: 15.08.2018 - 23:18
Tot i que la xifra concreta no està definida i depèn del Ministeri de Treball espanyol, Catalunya s’ha ofert a acollir els seixanta migrants de l’Aquarius que arribaran a l’estat espanyol. Per fer-ho, però, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, ha demanat que els nouvinguts puguin ser acollits com a refugiats, igual que va passar amb els acollits de l’Open Arms el juliol i, per tant, que ‘no s’escatimi en permís humanitari’. Amorós considera que la logística d’aquest procediment és nova, perquè la primera identificació es farà a Malta i no descarta d’acollir menors d’edat. Malgrat tot, reconeix que Catalunya està ‘sobreocupada’ en aquest àmbit i per això, demana corresponsabilitat a l’executiu espanyol.
El govern encara no sap la xifra exacta de persones de l’Aquarius que arribaran a Catalunya ni tampoc quin dia ho faran. Per tant, es treballa a partir d’hipòtesis, perquè la informació és ‘pràcticament nul·la’. Amorós confia disposar d’aquestes dades tan aviat com sigui possible per acabar de dissenyar el dispositiu de primera acollida a les persones que arribin provinents de Malta, després de desembarcar de l’Aquarius.
Amorós ha explicat que, una vegada se sàpiga quanta gent arribarà, caldrà parlar amb els ajuntaments afectats, però d’entrada, el govern disposarà d’un allotjament temporal per a fer una anàlisis ‘més fina’ de qüestions com ara la possibilitat d’inserció o la situació jurídica per a demanar l’asil. En aquest sentit, el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania defensa que les persones acollides han de poder tenir el mateix tracte que els seixanta migrants que van arribar rescatats d’Open Arms el juliol passat i, per tant, que puguin demanar, si així ho volen, el dret d’asil i d’entrar en els plans per a refugiats.
En aquest sentit, Amorós ha explicat que d’aquests seixanta refugiats acollits al juliol, tots estaran dins el sistema d’asil d’aquí a dos dies. Per això considera que el procés d’atenció s’ha culminat ‘amb èxit’. ‘Seria el moment de fer igual’, ha dit. Aquest tracte permetria que totes les persones acollides tinguessin drets de ciutadania, ja que entren al país ‘convidades’ per l’estat, i per tant, han de tenir trenta dies per a fer el tràmit i començar el ‘procés normalitzador’.
Pel que fa a la presència de més de seixanta menors no acompanyats entre les persones rescatades, Amorós ha recordat que els equipaments de Catalunya ja estan ‘sobreocupats’ amb els joves que arriben sense referents familiars, però assumeix la necessitat que siguin acollits. Per això, demana corresponsabilitat a la resta de l’estat espanyol i recorda que Andalusia i Catalunya són les comunitats autònomes que han fet més esforç per a donar protecció als joves.
Amorós lamenta que l’acord de l’Aquarius sigui puntual i considera que cal una solució global, també tenint en compte els qui creuen l’estret de Gibraltar, i no ‘vaixell a vaixell’. En el cas dels rescatats a la Mediterrània, Amorós lamenta que hi hagi cap ‘discussió’ sobre l’acollida, tenint en compte que el dret marítim recull que són nàufrags i, per tant, se’ls ha d’oferir un lloc d’acollida.