27.07.2017 - 16:58
|
Actualització: 27.07.2017 - 18:55
El govern valencià ha anunciat que suspèn l’aplicació del Decret de Plurilingüisme, després de saber-se la sentència del TSJ que anul·lava parcialment el decret que regulava el model lingüístic de l’educació no universitària i de rebre un aclariment sobre la interlocutòria presentada per la Diputació d’Alacant.
El magistrat ha estimat en part el recurs que el sindicat CSI-F havia presentat contra la norma perquè considerava que vulnerava els drets fonamentals a la igualtat i a l’educació que reconeixia la constitució espanyola. En aquest sentit, el TSJ estima que la disposició addicional que fixa els títols que rebran els alumnes és discriminatòria però considera correcta la resta de la llei.
Malgrat que aquesta sentència és en ferm i deixa clar que el Decret no afecta drets fonamentals hores després el mateix TSJ ha fet arribar a la Generalitat un aclariment sobre les mesures preses per a complir la sentència que va suspendre cautelarment el decret de plurilingüisme a instàncies de la Diputació d’Alacant.
En aquesta acta, el tribunal, en una decisió clarament contradictòria amb la sentència emesa hores abans, reclama a la conselleria que recupere el decret de plurilingüisme aprovat pel Partit Popular l’any 2012 i que estava vigent fins a aquest mateix curs. El tribunal també assenyala que la suspensió cautelar decretada comporta mantenir el model lingüístic que tenien els col·legis abans de triar els diferents nivells de plurilingüisme.
Per això la Generalitat Valenciana considera que després d’aquesta sentència no pot seguir aplicant el Decret i ha anunciat que torna a aplicar-se el Decret de 2012, elaborat pel govern del PP. Segons han confirmat fonts de la Generalitat Valenciana a VilaWeb això es farà de manera provisional mentre no s’emeta una sentència ferma sobre el fons de la qüestió del Decret de Plurilingüisme.
El portaveu de Compromís a les Corts, Fran Ferri ha fet unes declaracions en les quals afirma que cal acatar la sentència malgrat que aquesta atemptat contra la democràcia, l’autonomia i la igualtat.
Després de la promulgació del decret el 54 per cent dels centres va optar en votació del Consell Escolar per escollir l’opció més plurilingüe i un 84 per cent del total va optar per opcions que representaven més presència del català a l’aula de la que tenien ara. El programa menys plurilingüe, l’equivalent del que ara s’exercia en el 48 per cent de les escoles valencianes només l’havien triat l’11 per cent de les escoles valencianes.
Finalment la Secció Quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) també avui ha denegat la petició plantejada per dos parlamentaris del PP perquè se suspenguera de forma cautelar el Decret Autonòmic que regula els usos de les llengües oficials en l’administració i en les institucions valencianes.