28.11.2022 - 13:08
|
Actualització: 28.11.2022 - 16:49
El Consell ha anunciat aquest matí un acord pel qual a partir d’ara caldrà acreditar la competència lingüística en català per accedir a la funció pública de la Generalitat Valenciana i local.
Per primera vegada des que existeix el Consell, les persones que vulguen opositar a una plaça com a funcionaris de la Generalitat o de l’administració local hauran d’acreditar un nivell de coneixement de la llengua.
Quedarà fora d’aquesta norma Sanitat, que és on precisament s’han donat més casos de discriminació contra els ciutadans catalanoparlants. Segons el govern, Sanitat continuarà regint-se pel decret 192/2017, segons el qual el coneixement del català és un mèrit i prou. VilaWeb ha preguntat a la Conselleria de Salut Pública i Sanitat Universal si es treballa per canviar-ho, i la resposta ha estat que no.
Per als diferents nivells de l’administració, igual com es demanen títols acadèmics diferents com a requisit per a poder-hi opositar, també caldrà acreditar nivells diferents de coneixement del català.
L’acord presentat avui preveu, a més, que el títol de batxillerat no siga suficient per a acreditar el nivell de domini de la llengua.
Aquest canvi ha estat presentat en una conferència de premsa per la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Pilar Bravo, i la d’Ensenyament i Cultura, Raquel Tamarit.
L’exigència del requisit lingüístic era demanada de fa anys per tot de col·lectius, però el govern valencià, tant el del PP com el del Botànic, s’havia negat a implantar-lo fins ara, quan falta menys d’un any per a les eleccions.
Acció Cultural del País Valencià ha saludat la decisió del govern qualificant-la d’històrica.