El govern valencià aprova l’avantprojecte de Llei d’identitat de gènere, inclou la cirurgia de canvi de sexe

  • L’objectiu de la llei és el de ‘despatologitzar’ la transsexualitat perquè no sigui considerada com un trastorn sinó com a diversitat

VilaWeb
ACN
08.07.2016 - 17:08
Actualització: 08.07.2016 - 18:17

El ple del govern valencià ha aprovat l’avantprojecte de la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i expressió de gènere al País Valencià, elaborat per la vicepresidència i conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Segons que ha donat a conèixer en roda de premsa posterior al ple del Consell la vicepresidenta, portaveu i consellera del ram, Mónica Oltra, ‘la llei aposta per la despatologització de la transsexualitat, ja no serà considerada com a trastorn, sinó com una expressió més de la diversitat humana.’

Oltra ha afegit que entre les mesures previstes s’inclouen mesures sanitàries, psicològiques, educatives o quirúrgiques, com la cirurgia necessària per a la reassignació de gènere. L’avantprojecte ha estat elaborat en col·laboració amb les conselleries amb competències en educació, sanitat , justícia i treball i consensuada amb entitats socials i partits polítics. Un cop aprovat pel ple del Consell, el text serà remès al Consell Jurídic Consultiu per demanar l’informe pertinent.

Segons que ha explicat la Generalitat Valenciana, l’objectiu de la norma és regular el reconeixement legal del dret a la identitat de gènere de tota persona en un exercici lliure i sense pressions legals o socials i, com a concreció d’aquest reconeixement, garantir que la llei aplicable a les persones no les patologitza o sotmet a condició de prejudici sobre la seva capacitat, dignitat i habilitats. Per aquest motiu, la llei regula els drets d’aquestes persones en àmbits tan diversos com l’educatiu, el sanitari, el social o l’administratiu amb la finalitat d’establir un marc normatiu adequat per a garantir el dret d’autodeterminació de gènere de les persones que manifestin una identitat de gènere sentida diferent a l’assignada en el moment del seu naixement.

En aquest sentit, el marc normatiu regula aspectes com l’empara en les fases inicials del procés de declaració de la pròpia identitat sentida, la tutela en les situacions de minoria d’edat o l’atenció gerontològica especialment a les residències de la tercera edat, situacions a què ha de prestar-se especial atenció. El text recull, entre altres qüestions, el dret al reconeixement de la identitat de gènere de les persones transsexuals, lliurement manifestada, sense la necessitat de prova psicològica o mèdica.

A més, planteja la possibilitat de concedir la documentació administrativa necessària adequada a la seva identitat dins de les competències autonòmiques, amb l’objectiu d’afavorir una millor integració i evitar situacions de patiment per exposició pública o discriminació. De la mateixa manera, reflecteix la necessitat que hi hagi una coordinació entre les àrees d’educació, sanitat i igualtat, per assegurar una ràpida detecció i actuació davant de situacions discriminatòries o que atempten contra la identitat de gènere expressada per les i els menors.

Tractament sanitari
En l’àmbit sanitari, l’avantprojecte de llei garanteix a les i els menors ‘trans’ l’accés a tractaments de bloqueig hormonal a l’inici de la pubertat i al tractament hormonal creuat en el moment adequat de la pubertat, per afavorir que el seu desenvolupament corporal es correspongui amb el de les persones de la seva edat. Així mateix, han de disposar d’un pla de seguiment, acompanyament i assessorament psicològic.

D’altra banda, segons el projecte normatiu, des del servei sanitari públic valencià s’oferirà a les persones ‘trans’ una cartera de serveis, amb un procés d’atenció individualitzat que faciliti la presa de decisions informades. La teràpia sexològica, farmacològica i hormonal en el procés de trànsit cap al gènere sentit, així com suport psicològic durant les fases d’hormonació i cirurgies, estan reflectits en l’avantprojecte de la Llei d’Identitat de Gènere. En el seu articulat, a més, inclou els tractaments quirúrgics de cirurgia d’exèresi de mama i genitals, i reconstructiva de genitals i altres tractaments mèdics i quirúrgics requerits per a la modificació corporal, que assegurin la seva congruència amb la identitat de gènere de les persones.

En el terreny educatiu, la normativa preveu el desenvolupament d’un protocol d’atenció educativa a la identitat de gènere que implicarà que els centres educatius de la Comunitat Valenciana hauran de garantir que la documentació administrativa d’exposició pública, entre la qual es troba les llistes de classe o la informació publicada en els taulers d’anuncis escolars, recullin la identitat de gènere escollida per l’alumnat, sempre amb el consentiment de les seves mares, pares o tutors legals.

El protocol estableix, a més, que es respectarà la imatge física, així com la lliure elecció de la indumentària de l’alumnat, l’accés i l’ús de les instal·lacions del centre d’acord amb la identitat de gènere sentida, incloent els lavabos i els vestuaris i que la comunitat educativa del centre es dirigeixi a les persones trans pel nom que hagin triat.L’avantprojecte de llei estableix que la Generalitat ha d’adoptar les mesures necessàries en l’àmbit educatiu perquè es promogui el respecte i la protecció del dret a la identitat i l’expressió de gènere en aquest àmbit.

Mesures en l’àmbit social i d’ocupació
En el terreny laboral, on l’exclusió de les persones trans és un molt alta, s’estableix la incorporació d’aquest col•lectiu al costat d’aquells que tenen major dificultat per accedir a una ocupació, pel que fa a mesures de formació, orientació i inserció laboral. També veuran reconeguda la seva circumstància en l’àmbit social, ja que la Generalitat Valenciana ha d’elaborar un programa marc d’actuació per a la seva inclusió a través dels serveis socials. A més, el text inclou mesures en l’àmbit de l’oci, la cultura, l’esport, la cooperació, la comunicació i la seguretat i emergències.

En aquest últim cas s’inclou tant un protocol d’atenció a víctimes de delictes d’odi per motiu d’identitat o expressió de gènere, així com formació als diferents cossos i forces de seguretat i emergències.Finalment, l’avantprojecte de llei disposa d’un títol sobre la tutela administrativa, amb l’objectiu de protegir les persones transgènere davant qualsevol violació del seu dret a la igualtat, per la qual cosa s’estableixen una sèrie d’infraccions i sancions per la realització d’accions o omissions contràries als drets recollits en el text.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor