01.04.2017 - 12:09
|
Actualització: 01.04.2017 - 12:34
A Catalunya hi ha 13.000 vigilants de seguretat i 353.000 alarmes
BARCELONA, 1 (EUROPA PRESS)
La Conselleria d’Interior de la Generalitat està ultimant un decret que regularà l’exercici de les seves competències en matèria de seguretat privada, determinarà els òrgans als quals correspon exercir-les i organitzarà les funcions que ha assumit el Govern, especialment després de l’aprovació de nova Llei de seguretat ciutadana.
Actualment, segons dades de la Direcció general d’Administració de Seguretat, a Catalunya hi ha 13.218 vigilants de seguretat, 353.274 connexions d’alarmes a centrals receptores i 101 centrals amb connexions en aquesta comunitat.
Així mateix, hi ha 340 empreses de seguretat que presten serveis a Catalunya, de les quals 198 són exclusivament catalanes, segons la mateixa font.
En una entrevista d’Europa Press, la sotsdirectora general de Seguretat Interior, Maite Casado, ha explicat que amb la Llei 5/2014 de seguretat privada “no solament es consoliden les competències sinó que s’aconsegueixen més competències i aquest decret reforça i recorda que les competències de la seguretat privada són de la Generalitat”.
Després de l’aprovació d’aquesta llei estatal, la Generalitat ha ampliat les seves competències en seguretat privada, assumint, a més de l’obertura d’empreses de seguretat amb àmbit d’actuació a Catalunya, la de delegació d’empreses que actuïn en aquest territori.
Segons recull el propi decret, s’han assumit les competències relatives a l’obertura de despatxos de detectius i les seves sucursals amb domicili a Catalunya, amb la novetat de possibilitat l’obertura d’establiments mitjançant declaració responsable.
Correspondrà a la Generalitat la competència d’autoritzar les activitats i serveis de seguretat privada que es duguin a terme en aquesta comunitat, i les competències de control, inspecció i sanció s’assumeixen en la seva màxima dimensió tant en les activitats com en els serveis.
En videovigilancia, correspon a la Generalitat autoritzar la utilització de càmeres per part de vigilants de seguretat i guardes rurals amb finalitats de seguretat privada per captar imatges i so de vies i espais públics.
Una de les competències que de moment manté l’Estat és la formació i habilitació dels vigilants privats, per la qual cosa de moment manté l’elaboració dels exàmens per ser vigilant de seguretat, els programes i les proves, malgrat que la Generalitat els reclama.
COMPETÈNCIES
Correspon a la Generalitat l’autorització, recepció de declaració responsable o comunicació d’obertura de les empreses de seguretat i les delegacions, els despatxos de detectius i sucursals en aquest mateix àmbit, les centrals receptores d’alarmes, els centres de formació, els departaments de seguretat i els establiments obligats a adoptar mesures de seguretat amb domicili a Catalunya i àmbit d’actuació limitat a aquest territori.
És competència de la Generalitat, segons aquest decret, l’autorització d’activitats i serveis de seguretat privada que es duguin a terme a Catalunya i requereixen d’autorització o control previ i la inspecció, control i sanció aquestes activitats.
A més, la coordinació de serveis de seguretat i investigació privada amb els Mossos d’Esquadra i Policies Locals, així com alguns aspectes de la formació en seguretat privada a través de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC).