El Govern reformarà la llei de funeràries i preveu obrir un procés participatiu aquesta setmana

  • Obrirà tanatoris públics a tercers i els concessionaris s'adaptaran cas a cas

VilaWeb
Redacció
16.07.2017 - 12:55

Obrirà tanatoris públics a tercers i els concessionaris s’adaptaran cas a cas

BARCELONA, 16 (EUROPA PRESS)

El Govern preveu reformar la Llei 2/1997 de Serveis Funeraris per obrir els tanatoris públics a tercers i així fomentar la competència i rebaixar els preus, pel que previsiblement aprovarà una memòria preliminar el dimarts i després obrirà un procés participatiu, el primer d’un avantprojecte de llei.

Obrir a tercers l’ús dels tanatoris públics provocarà una rebaixa del preu del 30%, han detallat a Europa Press fonts del Govern, que assenyalen que la reforma podria aprovar-se com a molt aviat a principis del 2018 i que generaria aquesta rebaixa del preu després de prop d’un any de la seva aprovació.

A Catalunya operen 294 tanatoris –infraestructura que el Govern considera essencial per a la prestació del servei–, dels quals 150 són públics: d’ells, 49 són de gestió pública, i 101 estan gestionats per empreses privades en règim concessionari; la resta són privats.

Els 49 tanatoris de gestió pública podrien obrir-se a tercers immediatament amb l’aprovació de la llei, mentre que el centenar de gestió privada haurien d’analitzar-se cas per cas per tal modificar la concessió i adaptar-la a llei reformada, procés que s’allargarà més que el dels públics.

La reforma i la memòria parteixen d’un treball conjunt entre les Conselleries de Presidència i de Governació, perquè impacta en les administracions locals, i de Salut, coordinat per la de Vicepresidència i Economia i la Direcció general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació.

La reforma de la llei pretén actuar davant una situació de poca competència que porta a preus elevats –especialment a l’àrea de Barcelona i de Tarragona, on oscil·len entre els 6.000 i els 7.000 euros–, en un sector amb una demanda particular i poc sensible als augments de preu.

Persegueix també garantir la seguretat jurídica en un àmbit en què la normativa inclou restriccions que no són proporcionals ni estan suficientment justificades –com el nombre mínim de cotxes i de fèretres–, i en el qual la diversitat d’ordenances municipals vulnera en ocasions el principi d’eficàcia nacional, segons les mateixes fonts.

MANTENIR LA QUALITAT

Han assenyalat que la reforma s’impulsa tenint en compte requeriments sanitaris i obligacions mínimes que hauran de complir les empreses proveïdores, per assegurar que aquest augment de la competència no vagi en detriment de la qualitat del servei.

Així, el Govern assegura que es pot garantir la competència i l’augment de l’oferta dins d’un ordre i sense permetre que les funeràries assetgin a possibles usuaris en espais com hospitals i residències d’ancians, sense una persecució dels clients potencials, com ha tingut lloc en altres ciutats.

També es va plantejar la possibilitat de reformar el decret que desplega la llei –el 209/1999–, però es va concloure que aquesta modificació no seria suficient per eliminar totes les restriccions i que era necessària una reforma legislativa amb rang de llei per assegurar la prevalença per sobre de les ordenances municipals.

La memòria també contempla que poden desenvolupar-se en paral·lel mesures que complementin aquesta reforma per promoure la competència i rebaixar preus i millorar, com la modificació de les ordenances que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona, amb el qual les mateixes fonts asseguren que tenen “converses obertes”.

PROCÉS PARTICIPATIU FINS A FINALS SETEMBRE

Aquest serà el primer procés participatiu d’un avantprojecte de llei, han ressaltat les mateixes fonts, que han concretat que la memòria preliminar es publicarà al portal digital de participació de la Generalitat i estarà obert previsiblement fins al 30 de setembre.

El Govern pretén que participin tant municipis com a usuaris i operadors i, encara que el procés participatiu no és vinculant, la Generalitat farà una tornada amb un resum de les aportacions registrades i amb les quals finalment recollirà el Govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor