El Govern proposa poder compartir l’habitatge habitual com a allotjament turístic no professional

  • El Consell Executiu aprova un informe amb propostes per desenvolupar l'economia col·laborativa

VilaWeb
Redacció
05.09.2017 - 15:23

El Consell Executiu aprova un informe amb propostes per desenvolupar l’economia col·laborativa

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

El Govern ha aprovat aquest dimarts l’informe elaborat per la Comissió Interdepartamental per al Desenvolupament de l’Economia Col·laborativa –creada a l’abril de l’any passat–, que proposa que l’habitatge habitual pugui ser un allotjament turístic no professional a través d’una nova modalitat denominada “llar compartida”, diferenciat dels habitatges d’ús turístic.

Segons ha informat la Generalitat en un comunicat després del Consell Executiu, el document acorda revisar les normatives sectorials per adaptar-les al nou entorn sorgit arran de la irrupció de les plataformes tecnològiques, i proposa mesures concretes en els àmbits de l’habitatge i turisme i del transport i mobilitat, on l’economia col·laborativa ha cobrat més força.

L’informe defineix la llar compartida com una oferta turística no professional que consisteix a compartir l’habitatge principal (domicili habitual i permanent) per períodes de curta durada sense limitació anual.

Els requisits per exercir aquesta modalitat són l’empadronament en l’habitatge on es realitza l’activitat, la cèdula d’habitabilitat vigent i l’oferta d’un nombre màxim de places, que s’acreditaran mitjançant la declaració responsable davant l’autoritat municipal.

L’objectiu és definir un marc mínim aplicable al conjunt de Catalunya i que posteriorment els municipis puguin adaptar-lo a la seva realitat territorial.

El document també proposa revisar el Registre de Turisme de Catalunya perquè passi a ser una eina estadística i informativa on s’inscriuran les llars compartides després de ser declarats davant el corresponent ajuntament, i en les plataformes haurà de constar el nombre de declaració responsable.

TRANSPORT

Quant al transport, l’informe proposa incloure els nous models de mobilitat –com el ‘carsharing’ (compartir un vehicle) i el ‘carpooling’ (desplaçament compartit)– en la llei de mobilitat, i regular el transport particular en l’avantprojecte de llei de transport terrestre de manera que es fixin condicions favorables per al seu desenvolupament.

El document recorda que el transport de persones dissenyat específicament per a l’ús de tercers és una activitat professionalitzada i integrada en el sistema de transport públic i, per tant, subjecta a regulació, i proposa revisar la normativa per incloure mecanismes de taxi compartit, un ús tarifari més senzill i fer extensiu l’ús d’aplicacions basades en la geolocalització.

En l’àmbit fiscal, l’informe impulsa l’elaboració d’una guia pràctica perquè els ciutadans coneguin les seves obligacions com a agent productor i que també faci recomanacions en matèria de política fiscal en línia amb les principals iniciatives europees.

La Comissió Interdepartamental està formada per membres dels departaments de Vicepresidència i Economia; Treball, Afers Socials i Famílies; Governació, Administracions Públiques i Habitatge; Territori i Sostenibilitat, i Empresa i Coneixement, i l’informe s’ha completat amb aportacions de representants del sector de l’habitatge i el turisme i del transport, i d’un procés de participació obert a la ciutadania.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor