El govern prioritza l’intent de pacte amb els comuns pel pressupost

  • Emprèn la negociació del pressupost amb el rerefons de les vagues de treballadors públics

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

27.11.2018 - 22:00
Actualització: 28.11.2018 - 09:45

El govern es reunirà demà amb els comuns per mirar d’enfilar un pacte per al pressupost. L’executiu de Quim Torra i Pere Aragonès ha recollit la proposta que va formular Catalunya en Comú-Podem per començar la negociació. Després del pas de la CUP cap a l’oposició, i sense cap estratègia conjunta acordada per a continuar el procés, el govern cerca estabilitat parlamentària i obre el ventall d’aliances alternatives apuntant cap als comuns. No són tan sols el soci potencial més disposat a pactar, sinó que són l’aliança potencial que menys contradiccions internes crea a JxCat i ERC, sobretot d’ençà que el grup de Jéssica Albiach va desvincular la negociació del pressupost català de la de l’espanyol.

JxCat i ERC comparteixen amb els comuns l’oposició a la repressió de l’estat espanyol, l’oposició a la monarquia i la defensa d’un referèndum. Tres coincidències que no cessen de recordar i que el PSC és lluny d’assumir. La presidenta del grup parlamentari dels comuns i el portaveu econòmic, David Cid, obriran demà les converses amb Aragonès. Esperen que serveixin per a avançar en els comptes i que no siguin ‘una nova foto’, segons que va dir ahir la portaveu del grup, Susanna Segovia.

Els comuns han proposat al govern una reforma fiscal per a augmentar la recaptació d’uns 700 milions d’euros. Volen modificar l’impost de successions i de donacions, augmentar l’IRPF per a les rendes superiors a 90.000 euros i establir una fiscalitat ‘verda’ contra el canvi climàtic. Segons els comuns, les modificacions tributàries només afectarien un 2% de les herències i un 2% dels catalans. Però el PDECat refusa l’augment de la pressió sobre allò que considera classes mitjanes. ERC, que ja havia defensat una reforma de l’IRPF, està més disposada a avaluar-ho. ‘Sabem que és un element sobre la taula; no vol dir que no se’n pugui parlar’, va dir la portaveu del govern, Elsa Artadi. Tanmateix, l’executiu no ho inclourà en la proposta inicial que farà als comuns i ja estudia les xifres presentades pel grup d’Albiach. En les converses, també hi participaran els grups parlamentaris de JxCat i ERC i responsables de més departaments.

A banda el capítol dels ingressos, la proposta dels comuns inclou una despesa addicional de 1.700 milions en polítiques socials per a posar fi a les retallades d’aquests últims anys. Aragonès ja ha dit que la despesa no financera augmentaria de 1.600 milions. Seran, per tant, uns comptes expansius, que preveuen, entre més, recursos per a la renda mínima de ciutadania i la convocatòria de noves places de mossos i bombers. Les negociacions, a més, començaran durant aquesta setmana de vaga convocada pels metges i els treballadors dels centres d’atenció primària, i el mateix dia que la IAC, la CGT, la Intersindical-CSC, la Coordinadora Obrera Sindical (COS), el Sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC-SPS) i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han convocat una vaga de mestres de primària i secundària i d’estudiants universitaris. Els treballadors públics en general també han estat cridats a fer una aturada de dues hores per a reivindicar el retorn de les pagues extra del 2013 i el 2014. Una reclamació que comparteixen amb els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, tot i que aquests sindicats han convocat una altra vaga el 12 de desembre.

El rerefons de les vagues
Amb l’escalfor d’aquesta tardor calenta, els comuns s’acosten al govern per intentar millores pressupostàries que afavoreixin el funcionament dels serveis públics més castigats per la tisorada. Només així podrien justificar l’aval als comptes. De fet, el grup d’Albiach va anunciar que faria una roda de contactes amb col·lectius que s’han mobilitzat aquests dies, a fi d’incorporar-ne les reivindicacions al pressupost. Alhora, el govern manté oberta una negociació contra rellotge amb el Sindicat de Metges i és lluny d’aconseguir d’aturar la convocatòria de demà. Tampoc no han fructificat fins ara els intents per a acordar el retorn de les pagues extra perdudes. Si hi ha marge per a moure partides, la negociació amb els comuns pot ser la clau. La CUP va reiterar que ni tan sols s’acostaria a allò que pogués considerar-se com una ‘idea de negociació’ i dóna suport a la vaga de treballadors públics.

L’executiu parteix de la base que els comptes actuals, que són una pròrroga dels del 2017, tornaran a ser prorrogats tècnicament. De segur que no s’arribarà al 2019 amb el pressupost enllestit. Ara, sí que confien d’aprovar-lo més endavant. D’entrada, el govern necessitarà aquest primer gest dels comuns per a emprendre la tramitació parlamentària dels comptes. Caldrà que s’abstinguin perquè siguin formalment rebutjades les esmenes a la totalitat que l’oposició presenti als projectes de llei de pressupost i de la llei d’acompanyament. Tenint en compte que els quatre diputats de JxCat amenaçats per Pablo Llarena no voten i que Toni Comín tampoc, si la resta de l’oposició fa pinya contra la tramitació del pressupost hi haurà un empat a 61 vots i les esmenes de retorn seran rebutjades. És a dir, en aquest cas els comptes es tramitarien sense problemes. En canvi, per a l’aprovació final JxCat i ERC sí que necessitaran que almenys una part del grup dels comuns hi voti a favor. Però entre l’un moment i l’altre hi ha marge temporal per a continuar negociant. Sigui com sigui, el govern ja ha deixat clar que el consell executiu no donarà el vist-i-plau als comptes ni els enviarà al parlament fins que no tingui la garantia que no li seran retornats.

Tot això passa després de l’intent d’establir un espai de negociació estable fora del parlament: l’anomenat Espai de Diàleg, on també hi ha el PSC. Aquest espai, que va més enllà del pressupost, és un gest més de l’executiu de Torra i Aragonès per a solidificar l’inici d’una nova etapa en què els dos blocs d’independentistes i no independentistes, que van polaritzar el parlament en la legislatura anterior, ja són part del passat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor