El govern prepara la resposta que donarà al 155

  • Dilluns s'acaba el termini per a respondre a Mariano Rajoy

VilaWeb

Redacció

12.10.2017 - 22:00

Avui serà un dia intens de reunions en el govern català. L’executiu enllesteix la resposta que donarà a Mariano Rajoy, dilluns a tot estirar. El president del govern espanyol va demanar a Puigdemont que li aclarís si la independència havia estat proclamada o no i va dir públicament que d’aquest aclariment en dependria que s’activés l’article 155 de la constitució espanyola, un text complicat que no s’ha aplicat mai i que en teoria permet al govern espanyol de donar ordres a la Generalitat.

La reacció del govern s’acabarà de concretar ben aviat, però sigui com sigui reafirmarà sense ambigüitats que la declaració d’independència es va fer el 10 d’octubre i també inclourà una referència a la suspensió dels efectes d’aquesta declaració per a permetre un procés de negociació. Així doncs, el govern català assumeix implícitament que Rajoy ordenarà l’aplicació del 155, que es preveu complexa i difícil de sostenir.

Aquests dies Rajoy s’ha assegurat el suport del PSOE i de la Unió Europea, en canvi d’una vaga promesa de reforma de la constitució que ell ni tan sols ha anunciat. Per això, fonts del govern català consideren que l’aplicació del 155 aclarirà les intencions del govern espanyol amb vista a l’opinió pública internacional, especialment perquè restarà obligat a fer ús de la violència al carrer per mirar de fer-lo efectiu.

Ara el govern analitza tots els fets que van passar durant la campanya del referèndum, per tal d’entendre com es podria aplicar el 155 i com es podria contrarestar d’una manera efectiva. Sobre això, es recorda que sense cap base legal el govern espanyol ja va intentar posar els Mossos d’Esquadra a les ordres del govern espanyol i no hi va reeixir. La redacció tan ambigua del 155 podria possibilitar ara una situació semblant. El text no deixa clar quins són els límits de la intervenció ni com s’efectua i, per tant, el govern pensa que podria oposar-s’hi amb una política de discussió legal i fets consumats, semblant a la que va posar en pràctica durant la campanya del referèndum.

Ara mateix, sembla que la clau de la discussió és quan i com s’aixecaria el període de negociacions, que implica la paralització de la declaració d’independència. Si el govern espanyol respecta les seves lleis –cosa que no va fer durant el referèndum–, és difícil que pugui aplicar el 155 gaire aviat. Per tant, el govern català hauria de calcular una data final del procés de diàleg, probablement al marge del càlcul sobre quan el govern espanyol miraria de fer entrar en vigor la intervenció total de l’autonomia.

Però el govern català cerca alhora una fórmula que permeti de mantenir sempre la porta oberta a la negociació, si hi ha implicades terceres parts internacionals. Perquè creu que qualsevol negociació facilitaria molt el desenvolupament de la república i perquè encara considera prioritari de mostrar a la Unió Europea una disposició clara al diàleg, malgrat el malestar per l’actitud que ha pres Brussel·les.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor