23.10.2018 - 12:51
|
Actualització: 23.10.2018 - 21:51
El govern ha aprovat avui la creació del consell assessor per a l’impuls del Fòrum Cívic i Social per al Debat Constituent. Lluís Llach, que n’és el president, ha remarcat que la feina del consell serà animar les entitats i organitzacions socials del país a crear un fòrum de participació ciutadana que reflexioni sobre el futur de Catalunya. També les assessorarà tècnicament perquè, al final del procés, les conclusions del debat arribin al parlament. Serà aleshores quan la majoria parlamentària haurà de decidir què en fa. És a dir, si elabora una constitució catalana o no d’acord amb aquests principis inspiradors. ‘Pretenem que al final de tot aquest debat les forces institucionals i el parlament tinguin una orientació molt clara sobre què vol la societat’, ha dit Llach. L’ex-diputat de JxSí ha insistit que el propòsit no era redactar una constitució catalana, sinó elaborar les ‘línies genèriques, els valors i les estructures socials i polítiques que necessita el futur del país’. El consell assessor, per tant, inspirarà un procés participatiu per a ‘repensar el país que ambiciona la ciutadania’, segons Llach.
La feina del futur fòrum, a més, es farà al marge del calendari polític institucional. No hi cap data límit perquè aquest organisme enllesteixi la feina. El president de la Generalitat, Quim Torra, tampoc no ha posat data a l’obertura d’un hipotètic procés constituent a la cambra per a redactar una constitució catalana. No obstant això, Torra va definir el mandat dient que anava ‘de la restitució a la constitució’.
Emparat en la llei de consultes populars
Potser perquè el consell assessor impulsarà un procés participatiu que no té a veure amb la redacció directa de cap projecte de constitució, Torra ha dit que no preveia que el govern espanyol n’impugnés la creació. Però Mariano Rajoy sí que va impugnar el comissionat per a la Transició Nacional, la legislatura passada. I el Tribunal Constitucional també va anul·lar les conclusions de la comissió d’estudi parlamentària del procés constituent.
L’executiu empara la constitució d’aquest ens en la llei de consultes populars no referendàries i en una resolució parlamentària de l’octubre del 2016, la 306/11. Aquesta resolució instava el govern a crear, abans de dos mesos, aquest consell assessor ‘format per experts de l’àmbit acadèmic, nacional i internacional, per tal d’assessorar sobre les polítiques públiques que han de permetre l’acompliment del procés constituent liderat per la societat civil organitzada’.
Els membres del consell assessor
Llach no ha confirmat cap nom, però ha dit que el consell l’integrarien membres que representaven ‘una transversalitat absoluta’, de tots els punts de vista, i que es dividirien les feines en les àrees social, cívica i tècnica, amb l’objectiu d’optimitzar la relació amb les entitats que han de formar el fòrum i generar el debat. Els càrrecs no rebran cap retribució econòmica. Llach ha insistit que el consell no volia ‘controlar el procés de debat’, sinó impulsar-lo i dinamitzar-lo, i que tampoc no pretenia crear el Fòrum. La idea és que el constitueixin les entitats. Espera que sigui plural i que, més enllà de l’independentisme, hi puguin confluir les organitzacions favorables al dret de decidir i contra la repressió de l’estat espanyol.
Llach va presidir la comissió d’estudi sobre el procés constituent al parlament la legislatura passada. Segons que ha dit, ara el consell assessor vol donar ‘continuïtat’ a les conclusions de la comissió, que van ser anul·lades pel TC, i recull el llegat del Congrés de Cultura Catalana. A més, vol entroncar amb les feines fetes per plataformes com Reinicia Catalunya i Constituïm.
Torra ha remarcat que la creació del consell assessor, l’endemà de l’anunci de la presentació del Consell de la República, implica desplegar els acords de legislatura, en compliment del mandat del primer d’octubre i del 21 de desembre.