14.06.2017 - 11:46
|
Actualització: 14.06.2017 - 15:35
A final d’aquest mes se sabran ‘tots els detalls tècnics i legals’ del referèndum de l’1 d’octubre, segons que ha anunciat avui el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en la sessió de control del parlament. Una de les qüestions que ha avançat és que el govern obriria una borsa perquè més de 4.500 treballadors que ho vulguin, funcionaris o no, s’hi puguin apuntar per tal que el govern els acrediti com a agents electorals. ‘Són ells que hauran de donar la garantia del procés electoral’, ha dit Puigdemont.
‘Enlloc no diu que els funcionaris hagin de participar en l’organització de processos electorals –ha afegit–. Els funcionaris no han de participar en processos electorals. Han de ser representants de l’administració, que poden ser treballadors, voluntaris o funcionaris en la condició de voluntaris.’
Sobre les garanties, Puigdemont ha assumit també, a pregunta de la CUP, el compromís de crear una comissió d’experts internacionals formada per juristes que controlin justament aquestes garanties. Un compromís que la CUP ha recordat que s’havia d’haver acomplert abans d’acabar el 2016.
Pregunta de @jorditurull, de @JuntsPelSi, al president de la Generalitat, @KRLS Puigdemont, a la sessió de control al Ple del #Parlament pic.twitter.com/3Y7fWIjE5I
— Parlament Catalunya (@parlament_cat) 14 de juny de 2017
Els agents electorals són el personal que en qualsevol procés electoral vetlla pel funcionament de la votació i té diverses tasques com garantir que s’obri el local electoral, rebre trucades d’incidències o exercir de coordinadors locals de Barcelona o Badalona, tenint en compte el conveni que té la Generalitat amb aquests dos ajuntaments. D’altra banda, els ajuntaments són els encarregats de designar en qualsevol convocatòria electoral els locals de votació i els coordinadors locals. En previsió que hi hagi ajuntaments que es neguin a col·laborar, el govern preveu decidir els locals electorals tenint en compte els espais de titularitat de la Generalitat que siguin més pròxims al punt habitual de votació i escollirà de la borsa de voluntaris els coordinadors locals necessaris.
72.000 membres per a les meses electorals
A banda dels agents electorals, cal escollir uns 72.000 membres de meses electorals sumant els titulars i els dos tipus de suplents si es té en compte que es necessiten unes 8.000 urnes per fer el referèndum. Habitualment són els ajuntaments els que organitzen els sorteigs per escollir els membres de la mesa però, en el cas del referèndum, està per decidir qui assumirà el sorteig. Es tracta d’un detall que s’inclourà en la legislació que regularà el referèndum i que es donarà a conèixer a finals de juny.
El que sí que està clar és que no s’utilitzarà el cens espanyol per l’1-O però fonts pròximes al govern assenyalen que el govern té les dades d’aquest cens i que en la legislació catalana s’establirà de quina manera es poden utilitzar aquestes dades.
Pel que fa a la Sindicatura Electoral que vetllarà pel referèndum, tot apunta que serà un model semblant a la Sindicatura que en el seu moment van acordar els partits en el marc del debat fallit sobre la llei electoral catalana. Es tracta d’un model de Sindicatura que s’allunya del poder judicial, una mena d’òrgan mixt format per juristes i politòlegs.
Més informació: