06.10.2020 - 13:06
El Govern aprovarà al consell executiu d’aquest dimarts l’obertura de les noves delegacions a Austràlia, el Japó i el Senegal. Les oficines s’instal·laran, en concret, a les ciutats de Sydney, Tòquio i Dakar, i permetran a la Generalitat tenir presència institucional als cinc continents. De fet, l’obertura de les noves delegacions respon a la necessitat de cobrir zones geogràfiques on encara no hi havia representació, i fa augmentar de 15 a 18 el total d’oficines a l’estranger. L’objectiu de la conselleria d’Acció Exterior és que les noves delegacions contribueixin a ampliar la col·laboració del Govern amb contraparts internacionals en els esforços per contenir la pandèmia i per a la reactivació econòmica.
Delegació a Austràlia
La delegació a Austràlia, amb seu a Sydney, servirà per obrir per primera vegada la representació institucional a Oceania, on fins ara només hi havia una oficina d’ACCIÓ, l’agència per a la competitivitat internacional de les empreses. La delegació de Sydney també cobrirà Nova Zelanda. Als dos països hi ha una comunitat catalana d’unes 3.500 persones, mentre que a Catalunya hi viuen un miler de ciutadans provinents d’Austràlia i Nova Zelanda.
Durant la pandèmia de covid-19, la Generalitat va atendre 113 casos de catalans que eren de turisme en aquesta zona, cosa que pel Govern demostra la popularitat del destí per al turisme de Catalunya. Així mateix, el Govern considera que hi ha ‘un gran potencial’ per establir cooperacions internacionals amb Austràlia i Nova Zelanda en relació al Pla de reactivació econòmica i protecció social. En concret, Austràlia destaca per ser capdavantera en acció climàtica, en desenvolupament humà i en creixement econòmic, mentre que de Nova Zelanda el Govern aspira a aprendre dels models de polítiques socials, transparència o govern digital.
Delegació al Japó
La primera delegació a la regió de l’Àsia-Pacífic del Govern serà al Japó, i també tindrà funcions de prospecció a Corea del Sud i la Xina. La primera oficina de la Generalitat al país va ser la comercial, d’ACCIÓ, que es va inaugurar el 1988. El consolat General del Japó s’havia instal·lat a Barcelona tot just un any abans, el 1987.
Pel Govern, Japó és un país ‘prioritari’ en acció exterior, ja que és la tercera economia mundial, després dels Estats Units i la Xina, i compta amb un mercat de 172 milions de persones amb un elevat poder adquisitiu.
De fet, Catalunya compta des de fa més de 10 anys amb un Pla Japó que marca les línies de col·laboració en els àmbits econòmic, turístic, científic i cultural entre els dos territoris.
Catalunya és la principal destinació de la inversió japonesa a Espanya, amb més de la meitat d’empreses japoneses a l’Estat establertes a Catalunya, i acull anualment 200.000 turistes japonesos. Un dels reptes en aquest punt és establir una connexió aèria directa entre el Japó i Barcelona.
Entre els àmbits que Acció Exterior vol impulsar al Japó, hi ha col·laboracions en matèria d’innovació tecnològica, recerca, transferència de tecnologia, polítiques digitals, agricultura o gastronomia.
Delegació al Senegal
Finalment, la Delegació del Govern al Senegal, amb seu a Dakar, ha de servir a l’executiu per reforçar la seva presència institucional a l’Àfrica subsahariana. L’oficina cobrirà el Senegal i Gàmbia i tindrà funcions de prospecció a Costa d’Ivori, Ghana, Mali i Nigèria.
De fet, la zona que cobrirà la delegació és la regió de l’Àfrica amb més diàspora a Catalunya, ja que el 93% dels immigrants de l’Àfrica negra al país, un total de 58.184 persones l’any passat, provenen del Senegal, Gàmbia, Mali i Nigèria. D’altra banda, el Senegal, Gàmbia i Mali acullen la principal comunitat catalana a l’Àfrica subsahariana, amb 1.717 residents.
El Senegal és un país prioritari en l’acció exterior del Govern i, de fet l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) hi té un representant destacat. A més, és el país de l’Àfrica al sud del Sàhara amb una major presència d’ONG catalanes, algunes de les quals establertes des dels anys 60.
L’any 2014, ACCIÓ va obrir una oficina a Ghana, cosa que ha augmentat els fluxos econòmics i la presència d’empreses catalanes a la regió. Segons les dades de l’executiu, gairebé un miler d’empreses exporten a Nigèria, i el Senegal és un dels països on més creixen les vendes de productes catalans.
Pel Govern, l’Àfrica occidental ofereix grans oportunitats d’inversions en infraestructures i sectors estratègics, ja que està vivint un fort creixement econòmic.