El govern intensifica l’acció diplomàtica en l’etapa final cap al referèndum

  • Puigdemont i Romeva exposaran el full de ruta cap al referèndum al cos consular acreditat a Catalunya, en la recepció anual al Palau de la Generalitat

VilaWeb

Text

Josep Nualart Casulleras

31.01.2017 - 22:00
Actualització: 01.02.2017 - 10:38

El govern té la determinació de fer el referèndum sobre la independència de Catalunya la segona quinzena de setembre, a tot estirar. I els preparatius ha són prou avançats per a convocar-lo abans, si la situació política ho aconsellés. Ara que té garantit l’aval (crític) de la CUP al pressupost, hi ha via lliure per a acabar d’enllestir el referèndum i activar el procés constituent. I és això que comunicarà avui el president, Carles Puigdemont, al cos consular acreditat a Catalunya. Serà en la recepció que es fa cada any al Palau de la Generalitat, acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva.

Puigdemont ja va oferir aquesta recepció als cònsols l’any passat, quan feia ben poc que era president. ‘La independència s’acosta, tindreu feina’, els va dir aleshores. I aquest últim any ha tingut vint-i-set reunions públiques amb cònsols o ambaixadors a l’estat espanyol, la majoria dels quals de països de la UE; però també de fora, com ara els Estats Units. A més, Puigdemont s’ha reunit amb alguns ambaixadors privadament, a petició dels diplomàtics.

L’interès de la representació diplomàtica de molts països pel procés independentista va créixer, el 2016, i les peticions d’informació i d’entrevistes amb el president es van intensificar des del moment que es va decidir de fer el referèndum i es va aclarir el full de ruta, segons que expliquen fonts de presidència.

La recepció arriba en un moment políticament transcendental: hi ha via lliure per a encarar la recta final cap al referèndum, després del vist-i-plau de la CUP al pressupost, i d’aquí a quatre dies començarà el judici pel 9-N, amb Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau encausats. L’acció i la repressió han coincidit aquesta setmana, i també l’acció diplomàtica, amb la conferència sense precedents que van fer Puigdemont, Junqueras i Romeva a Brussel·les la setmana passada i l’article de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al New York Times denunciant la persecució judicial que fa l’estat espanyol del debat polític a Catalunya. A més, justament demà Forcadell es trobarà amb corresponsals internacionals a Madrid, per explicar-los tant la seva situació processal per haver permès el debat de les conclusions del procés constituent al parlament l’any passat com la dels altres encausats.

S’intensifica, doncs, la batalla diplomàtica, condicionada pels nombrosos tentacles de què disposa l’acció exterior espanyola, a mesura que s’acosten les dates decisives del camí cap a la independència.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor