09.05.2023 - 13:02
|
Actualització: 09.05.2023 - 13:37
El govern ha anunciat que expropiarà habitatges buits de grans tenidors que han incomplert la funció social de la propietat. Concretament, s’ha acordat fer-ho en catorze municipis on s’actuarà de manera prioritària perquè es considera que estan situats en àrees on hi ha una alta demanda d’habitatge. Entre aquestes ciutats no hi apareix Barcelona ni cap dels municipis més poblats.
La gran majoria dels habitatges pertanyen a grans propietaris com bancs i fons d’inversió i provenen d’execucions hipotecàries o dacions en pagament, tot i que la Generalitat ha declinat especificar la identitat dels tenidors.
Segons que ha explicat el conseller de Territori, Juli Fernández, ben aviat s’enviaran les primeres cartes amb el requeriment perquè els propietaris dels habitatges acreditin legalment que destinen els habitatges en qüestió a la residència de persones. Si no atenen al requeriment en el termini d’un mes, el Departament de Territori iniciarà el procediment d’expropiació. Aquest procés es podia allargar uns sis mesos.
En el cas que es culminin les expropiacions, serà l’Incasòl qui se’n faci càrrec. Segons el govern, l’empresa pública disposa de 5 milions per a finançar aquesta primera fase d’expropiacions, cosa que permet l’adquisició potencial de 50 habitatges a 70, segons el preu d’expropiació.
Aquests són els municipis on es començaran a fer els processos d’expropiacions:
–Cornellà de Llobregat,
–Figueres,
–Lloret de Mar,
–Mataró,
–Mollet del Vallès,
–Reus,
–Roda de Berà,
–Rubí,
–Salt,
–Tarragona,
–Valls,
–Vic,
–Viladecans,
–Vilanova i la Geltrú.
A tot Catalunya, hi consten 31.198 habitatges buits, incloent els de Barcelona, que té una mesa d’habitatge pròpia; i hi ha 1.800 casos a les meses d’emergència. Per detectar els pisos buits, es creuen dades com el padró i els consums i també es fa una inspecció física.