El govern estudia de recollir informació dels entorns de les víctimes i els assassins per prevenir nous feminicidis

  • El grup d’anàlisi de feminicidis valora un canvi d'estratègia per a passar d'una anàlisi més descriptiva a una de més qualitativa

VilaWeb
Redacció
01.08.2023 - 18:16
Actualització: 02.08.2023 - 08:05

El govern català estudia de recollir informació dels entorns de les víctimes i els assassins per prevenir nous feminicidis. Segons que ha informat la Conselleria d’Igualtat i Feminismes en un comunicat, el grup d’anàlisi de feminicidis valora un canvi d’estratègia per a passar d’una anàlisi més descriptiva a una de més qualitativa.

Fins ara es recollia informació sobre si la víctima havia acudit a algun dels serveis especialitzats, a més de la tipologia de la violència, l’àmbit en què s’havia comès o bé si ja s’havia atès alguna urgència anterior relacionada. Ara es pretén de recollir informació sobre la història de vida d’aquestes dones i les vivències de l’entorn –tant de la víctima com de l’assassí– per veure quines situacions es podrien haver detectat abans i prevenir nous casos.

El comunicat s’ha fet públic després dels feminicidis a Girona i a Barcelona de la setmana passada. Aquest migdia, la directora general per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, Laia Rosich, ha assistit al comitè de crisi convocat pel Ministeri d’Igualtat espanyol, on s’han avaluat els darrers tres feminicidis que s’han comès a Catalunya entre juny i juliol.

Nou feminicidis d’ençà de començament d’any

El grup d’anàlisi dels feminicidis de Catalunya, creat l’any 2012, es reuneix sempre que hi ha un feminicidi, i també cada tres mesos en règim ordinari. A Catalunya s’han comès nou feminicidis enguany. D’ençà del 2012, 123 dones han mort assassinades per la violència masclista i 91 criatures han quedat òrfenes de mare.

Augment de les indemnitzacions

En l’àmbit de les indemnitzacions, el departament n’ha augmentat els imports aquest 2023 i ha reconegut per primera vegada la violència vicària, és a dir, el dret de la mare de ser indemnitzada per l’assassinat del seu fill. A més, s’han simplificat els tràmits. Quant a les dones supervivents d’alguna de les formes de violència especificades a la legislació i amb sentència ferma, no hauran d’acreditar lesions ni seqüeles amb un comunicat mèdic o sentència judicial per poder cobrar la indemnització.

Serveis especialitzats

D’altra banda, entre el 2023 i el 2024 s’obriran nous Serveis d’Intervenció Especialitzada per a l’atenció a les violències masclistes (SIE) a tot Catalunya, que s’afegiran als disset que ja existeixen, un dels quals estarà especialitzat en violències digitals. A banda, a la tardor es posarà en funcionament el nou Servei d’Intervenció en Crisi, amb capacitat de desplaçar-se amb rapidesa a qualsevol municipi per proporcionar presencialment atenció psicològica d’urgència a dones que hagin sofert violències masclistes.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor