El govern espanyol s’arma contra el procés amb una llei que podria ser anticonstitucional

  • El govern català vol recórrer perquè diu que vulnera les competències de la Generalitat · L'advocat Jordi Domingo alerta que el TC és el 'tribunal menys jurídic que existeix' i actuarà políticament

VilaWeb
Redacció
23.07.2015 - 01:37

La comissió constitucional del congrés espanyol va aprovar ahir la llei de seguretat nacional. Això permetrà l’estat ordenar la mobilització dels mitjans materials i humans, inclosos els Mossos d’Esquadra i les policies locals, per a ‘garantir la defensa d’Espanya i els seus principis i valors constitucionals’. Però resulta que aquesta podria anar en contra de la mateixa constitució espanyola. En aquest sentit l’advocat Jordi Domingo diu: ‘Tot i que no sóc constitucionalista, jo crec que la llei podria ser anticonstitucional perquè va en contra de l’article 2 de la constitució.’ Aquest afirma que es reconeix i es garanteix ‘els drets de les nacionalitats i regions que integren la nació espanyola’, quelcom que vulneraria la nova llei de seguretat nacional.

És per això que el Govern de la Generalitat de Catalunya portarà al Tribunal Constitucional (TC) la llei si el Senat no acaba ‘corregint les vulneracions competencials’ que preveu el projecte. Així ho va anunciar ahir el conseller d’Interior, Jordi Jané. Tanmateix, Domingo no confia en què la opció de recórrer pugui reeixir: ‘Estem parlant del TC, que és el tribunal més desqualificat i menys jurídic dels que puguin existir. Segueix tant la voluntat i la veu del seu amo, que valorar jurídicament una llei no té sentit’.

Aquesta llei no deixa de ser un pedaç que pretén donar forma a l’article 155, segons el qual si una autonomia actua contra l’interès general de l’estat, el govern ha de requerir el president del govern perquè rectifiqui. ‘És un article de difícil aplicació. Per això s’ha aprovat la llei de seguretat nacional, per poder cobrir les mancances de l’article 155‘, explica Domingo.

Pensada per parar el procés

La norma obliga totes les institucions i autoritats a posar-se a disposició del consell de seguretat estatal, l’òrgan de coordinació entre les administracions que s’ocupa dels casos en què la seguretat ‘perilli’. Però no es pot obviar el moment en el qual s’ha aprovat la llei. ‘Està pensada en el procés català’ diu Domingo. I afegeix: ‘Estan generant armes per tal de poder actuar de la manera més contundent possible si es donen les circumstàncies. Suposo que no serà l’única llei que aprovaran per poder bastir l’article 155’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor