11.10.2018 - 10:13
|
Actualització: 11.10.2018 - 10:52
La vice-presidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha anunciat que el seu executiu revertirà el decret que el govern de Rajoy va signar després de l’1-O per facilitar la sortida d’empreses de Catalunya i el canvi de la seu social. Calvo defensa que volen llençar un ‘missatge’ a les empreses perquè confiïn a tornar a Catalunya perquè existeix ‘diàleg i relació lleial i estable’ amb la Generalitat i això ha de donar ‘crèdit i tranquil·litat’ perquè es tracta d’un ‘espai segur’. ‘El govern d’Espanya té clar que cal treballar per un marc d’estabilitat i seguretat’, ha dit a Rac1.
L’anunci de Calvo arriba poc després de la revelació del diari Ara de la gran operació per a desestabilitzar l’economia catalana orquestrada pel govern espanyol de Rajoy i el rei espanyol Felipe VI. Calvo, però, s’ha limitar a criticat el govern de Mariano Rajoy i no la corona espanyola per impulsar el decret, del que ha dit que va suposar una ‘destrossa important’ per a l’economia catalana.
‘Ara ja no es donen les condicions per a la sortida d’empreses, mostra d’això és que cada vegada que venim a Catalunya ens reunim amb representants’, ha manifestat la vice-presidenta. Segons que ha dit, la situació de fa un any va generar ‘inseguretat’ en les empreses però considera que aquell escenari ja ha quedat superat.
El 6 d’octubre de 2017, el govern espanyol va publicar al BOE el decret llei que permetia a les empreses canviar la seu social sense necessitat de comptar amb el vistiplau de la junta d’accionistes. Aquesta mesura, doncs, aplanava el camí a les grans empreses per poder traslladar-se fora de Catalunya després del xantatge sobre els principals bancs del Principat: CaixaBank i Banc Sabadell.
Cal tenir en compte que, com l’objectiu del decret era agilitzar els tràmits per moure la seu social, també permet que les empreses que ho vulguin puguin tornar la seu a Catalunya amb facilitat. Si el govern espanyol no acompanya la reversió del decret amb altres mesures, dificultarà que les empreses puguin canviar la seu i, en aquesta ocasió, tornar a Catalunya.