08.05.2020 - 20:51
|
Actualització: 08.05.2020 - 21:23
Tres regions del Principat –Camp de Tarragona, Terres de l’Ebre i el Pirineu i l’Alt Aran–, deu departaments del País Valencià, i Menorca, Mallorca, Eivissa i la Franja de Ponent passaran dilluns a la fase 1 del desconfinament. Així ho ha confirmat el ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa. També ha anunciat que els governs del país podran canviar les franges horàries per a la sortida de la canalla, de la gent gran, per a passejar i fer esport en funció de la calor.
En el cas de Catalunya, el ministeri ha avalat íntegrament la petició del govern, que apostava per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus –Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida–.
Per la seva banda el País Valencià, va demanar passar íntegrament a la fase 1, però els ministeris només ha validat el pas de deu dels vint-i-quatre departaments. Es tracten de Vinaròs, Requena, Xàtiva-Ontinyent, Gandia, Alcoi, Dénia, la Marina Baixa, Elda, Oriola i Torrevella. En el cas de les Illes, Mallorca, Menorca i Eivissa, s’uniran així a Fromentera, que el dilluns dia 4 ja havia entrat en la fase 1.
En el mapa, el color més fosc representa les zones del país que romanen en la fase 0 del desconfinament.
Fase 1
Demà el govern espanyol especificarà quines activitats es podran fer, però si ens guiem pel pla de desconfinament anunciat fa dues setmanes, en aquesta fase s’obrirà el petit comerç –fins a 400 metres quadrats– i allotjaments turístics sense utilització de zones comunes i amb restriccions, i amb una atenció preferent per als majors de 65 anys.
També es preveu el contacte social en grups de 10 persones no vulnerables ni amb malalties prèvies, en domicilis i espais públics; una ocupació limitada dels vehicles privats, tret de les persones que convisquin juntes, que podran anar plegades; es permetran vetlles de difunts amb un nombre limitat de familiars, amb protocols de distància física i de seguretat.
D’una altra banda, es reactivaran progressivament els serveis socials, ‘amb una atenció prioritària als col·lectius més desfavorits’, és a dir, persones amb discapacitat, les teràpies de rehabilitació, psicosocials… I també l’atenció domiciliària i el seguiment continu a la gent gran que no visqui en residències.
Els centres educatius obriran per fer-ne desinfecció, condicionament i treball administratiu i d’investigació, i s’obriran els laboratoris universitaris. Es preveu que es puguin fer seminaris i congressos científics respectant la distància social i amb menys de trenta assistents.
Pel que fa al comerç, es preveu l’obertura generalitzada dels locals i establiments comercials que no siguin centres o grans espais comercials. L’aforament es limitarà al 30%, amb distància de seguretat de dos metres i quan sigui possible que només romangui un client dins l’establiment. A més, deixa a mans dels ajuntaments que reactivin l’activitat dels mercats a l’aire lliure no sedentaris, amb un sistema de control de l’aforament que el limiti al 25% als llocs habituals.
Es podran obrir les terrasses dels bars i restaurants, amb una ocupació màxima del 50% de les taules bo i assegurant la distància de seguretat entre clients. Deixa a mans de l’ajuntament de poder permetre més extensió de la terrassa perquè hi hagi més ocupació de clients però respectant la proporció de taules/superfície del 50%.
Podran obrir les biblioteques amb una limitació de l’aforament, i els actes i espectacles culturals amb menys de trenta persones en llocs tancats, amb un terç d’ocupació de l’aforament. Els actes culturals a l’aire lliure també es podran fer si tenen un aforament de menys de dues-centes persones, sempre que estiguin assegudes i mantenint la distància necessària. Els museus podran reobrir, però només per a visites, i no pas per a activitats culturals, amb un terç de l’aforament permès.
També és previst que es pugui reprendre el turisme actiu i de natura per a grups limitats i la producció audiovisual i la filmació de cinema i de sèries.
En l’àmbit esportiu, s’obriran les instal·lacions a l’aire lliure sense públic per practicar esports sense contacte directe, com ara l’atletisme i el tennis. Es podrà fer activitat esportiva individual amb cita prèvia en centre esportius que no impliquin el contacte físic ni l’ús de vestidors. Els llocs de culte religiós podran obrir amb un terç de l’aforament.
El transport públic urbà i interurbà recuperarà una oferta de servei entre el 80% i el 100%. Pel que fa a la mobilitat de mitjana i llarga distància amb bus o tren, es mantindrà l’oferta del 30% del servei i els combois i vehicles podran anar mig plens. També es permetran obres petites de rehabilitació en locals tancats i a habitatges buits.