23.03.2018 - 22:05
|
Actualització: 24.03.2018 - 08:42
El Consell de Ministres espanyol ha aprovat interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles de la llei d’universalització de l’assistència sanitària catalana. Es tracta d’una norma aprovada pel Parlament de Catalunya el juny de l’any passat que estableix que totes les persones residents a Catalunya tenen dret a l’assistència sanitària amb càrrec als fons públics mitjançant el Servei Català de la Salut (CatSalut) i que la forma d’acreditar-ho serà l’empadronament.
El Tribunal Constitucional espanyol ja va tombar la llei del País Valencià que tenia la mateixa finalitat i permetia l’accés sanitari universal als immigrants en situació irregular. Es tracta de la Llei 9/2017 de 27 de juny.
El govern espanyol té intenció d’impugnar els articles 1 –que defineix que tots els residents a Catalunya tenen dret a l’assistència amb càrrec a fons públics per mitjà del Servei Català de la Salut-, 2 (apartats 2 i 3), 3, 4, 5 i les disposicions addicionals segona, tercera, quarta i setena, així com la disposició final primera. La normativa es va aprovar amb el vot contrari del PPC , l’abstenció de Cs i el vot favorable de la resta de grups.
L’aleshores conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar el dia de l’aprovació que la llei ‘restaurava la universalitat perduda’, en al•lusió al decret que va aprovar el 2012 el govern espanyol que deixava sense cobertura gratuïta les persones immigrades en situació irregular.
El 2012, el govern espanyol va establir la necessitat de ser beneficiaris del sistema nacional de salut de l’estat sepanyol per a poder accedir-hi i això deixava fora tots aquells immigrants en situació irregular. El govern va emetre en resposta una instrucció que garantia l’accés en gairebé tots els supòsits però que establia una carència de tres mesos d’empadronament. Amb la llei es garanteix l’accés a la sanitat pública des del primer moment a través del padró. En el cas que no hi hagi aquest padró, la norma estableix altres criteris d’arrelament per garantir l’accés a la sanitat a col•lectius en risc d’exclusió social. Aquests criteris s’hauran de concretar a través d’un reglament que el conseller ha assegurat que s’elaborarà en el termini de tres mesos. D’altra banda, la llei soluciona la situació que vivien fins ara els catalans residents a l’estranger que no podien tenir accés a la sanitat pública quan estaven de visita al país.