29.01.2016 - 12:33
|
Actualització: 29.01.2016 - 12:42
El govern espanyol en funcions no ha trigat ni vint-i-quatre hores a moure peça contra un dels pilars de la nova legislatura a Catalunya, l’inici del procés constituent. Ahir es va constituir la comissió parlamentària del procés constituent, presidida per Muriel Casals, i avui la vice-presidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que demanaven al Tribunal Constitucional la nul·litat de la comissió perquè consideren que vulnera la sentència del mateix tribunal del mes de desembre proppassat que anul·lava la declaració d’inici del procés cap a la independència de Catalunya que va aprovar el parlament el 9 de novembre.
Sáenz de Santamaría diu que la comissió d’estudi del procés constituent ‘infringeix l’ordre constitucional’. ’S’impugna la creació de la comissió perquè implica introduir un objecte específic que és una obertura d’un procés constituent a Catalunya al marge de la constitució i perquè vulnera la la sentència d’inconstitucionalitat de la declaració del parlament. No es pot donar validesa a una comissió de procés constituent que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucional’. A més, ha dit que hi havia ‘una voluntat deliberada d’incompliment’ de la sentència del TC.
La crida de Muriel Casals
La presidenta de la comissió, Muriel Casals, va fer ahir una crida a trobar espais de confluència i a fer una confrontació ‘amable, intel·ligent i estimulant’. També va subratllar que el mètode de treball de la comissió era la participació. ‘L’objectiu de la comissió serà aconseguir el màxim de participació del màxim de persones, entitats i experts però també de tots nosaltres’, va afegir.
La crispació del PP
Ahir el PP va crispar la constitució de la comissió parlamentària. La diputada del PP Esperanza García va qualificar de ‘contrasentit’ que un parlament creés una comissió per a vulnerar la llei i desobeir les lleis democràtiques. ‘És un frau democràtic crear una comissió quan té un objecte il·legal, irreal, inviable i perjudicial per a tots els catalans’, va dir. I va trobar ‘inaudit’ que es constituís ‘contra de la majoria dels catalans’, atribuint l’oposició al procés al 52% dels votants que el 27-S no van decantar-se per una opció independentista.
El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, que va demanar al PP que no exercís de portaveu del 52% dels votants del 27-S: ‘Diem al PP que deixi de parlar en nom del 52%. Si vol, que parli en nom del que representa. Mai en nom del 52%.’