01.08.2018 - 20:52
|
Actualització: 01.08.2018 - 22:27
L’estat ha eludit de tractar el dret de l’autodeterminació i els presos polítics en la reunió bilateral que ha mantingut avui amb la Generalitat de Catalunya, després de set anys sense fer-se. La ministra de Política Territorial i Administració Pública, Meritxell Batet, ha eludit qualsevol qüestió política i ha anunciat que el govern espanyol complirà l’estatut. Per exemple, hi haurà una revisió de traspassos pendents, com el de beques o el de reclamacions econòmico-administratives, es revisaran les inversions en infraestructures i l’executiu espanyol també es compromet a atendre la Disposició Addicional Tercera de l’Estatut.
La trobada s’ha produït en un to ‘franc i cordial’, però s’hi han produït ‘grans discrepàncies’, ha dit Batet. Una d’elles, el dret a l’autodeterminació, el qual Batet ha negat que existeixi i no hi veu marge per recórrer. Per això ha rebutjat de constituir un grup de treball sobre el referèndum perquè considera que ‘no hi ha molt a investigar’ i que la solució passa per una reforma constitucional i de l’estatut que, en aquests casos sí, siguin validades a través de sengles referèndums
Sobre la situació dels presos sobiranistes, Batet ha tirat pilotes fora i ha argumenta que s’escapa de les ‘competències’ del govern espanyol i que és una qüestió que estan en els tribunals i que ha de dirimir el poder judicial, no l’executiu.
Batet s’ha compromès a activar la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Financers; la Comissió Mixta de Transferències i Competències i la Comissió Bilateral d’Infraestructures.
En la Comissió Mixta d’Assumptes Econòmics i Financers, el govern espanyol insistirà que la Generalitat ha de participar en òrgans com el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) i atendrà la demanda del Govern que part del seu deute a curt termini passi a llarg termini.
En la Comissió Mixta de Transferències i Competències, el Govern estudiarà el possible traspàs de temes relacionats amb beques i ajudes als estudis, mentre que en la Comissió Bilateral d’Infraestructures hi haurà tres prioritats: l’estació de la Sagrera, Rodalies i el Corredor Mediterrani.
A part d’aquestes comissions, el Govern també activarà dues subcomissions depenents de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat: la subcomissió de Col·laboració i Cooperació i la subcomissió d’Assumptes Europeus i Acció Exterior.
En el marc de la primera, l’executiu espanyol s’ha mostrat disposat a negociar els recursos que va interposar el Govern de Mariano Rajoy contra lleis socials catalanes perquè puguin aplicar-se en la seva plenitud, però no s’han abordat una per una a la reunió.
En resum, el Govern i la Generalitat mantindran el contacte els propers mesos a través de quatre comissions –la Bilateral; Assumptes Econòmics; Transferències i Infraestructures– i de dues subcomissions. Aquest és, segons Batet, el projecte per Catalunya: ‘El Govern d’Espanya té un projecte per a Catalunya, té un projecte per a Espanya amb Catalunya dins, un projecte integrador’, ha resumit la ministra, que ha destacat que és la primera vegada en set anys que s’ha reunit la Comissió Bilateral Generalitat-Estat.