16.10.2015 - 14:30
El govern espanyol assegura que malgrat que les corts es dissolen el 26 d’octubre i la constitució diu que per aplicar l’article 155 cal una majoria absoluta del senat, es pot aprovar igualment utilitzant només la diputació permanent de la cambra alta.
La vice-presidenta ha fet aquestes declaracions després de les declaracions de Catalá, que ha apuntat també a aquesta possibilitat en una entrevista a Onda Cero. ‘Això no és una qüestió ni del ministre ni del govern [espanyol], sinó de la constitució, que assenyala que tothom ha de respectar la constitució i vetllar pels interessos generals’, ha dit Sáenz de Santamaría.
Fora de micròfon i en acabar la conferència de premsa la vice-presidenta ha esvaït dubtes dels periodistes sobre l’aplicació d’aquest article. La constitució estableix que per fer-lo efectiu cal ‘una majoria absoluta del senat’, i la cambra alta, de la mateixa manera que el congrés, es dissoldrà el 26 d’octubre un cop es convoquin les eleccions espanyoles.
Segons la vice-presidenta espanyola, en el cas que fos necessari podria aprovar la mesura la diputació permanent del senat, és a dir, la representació reduïda dels grups que es reuneix en períodes inhàbils. L’explicació, ha afirmat, és que independentment del fet que les cambres estiguin dissoltes l’estat no queda mai sense poder legislatiu.
Sáenz de Santamaría també ha reaccionat durament contra la compareixença que el president de la Generalitat, Artur Mas, va fer després de la declaració que va fer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC), que l’ha encausat pel 9-N. Mas va obrir la porta a no acatar la inhabilitació que podria dictar el tribunal en cas que Catalunya ja hagi esdevingut un estat.
‘Em sembla una barbaritat, perquè tots els espanyols estem sotmesos a la llei i a les resolucions i sentències dels tribunals, i el president de la Generalitat és el primer perquè és president d’una autonomia que és la de Catalunya’, ha dit.
En aquest mateix sentit ha preguntat ‘quina força té per demanar als catalans que respectin les lleis del Parlament de Catalunya o les decisions que prenen els òrgans de la Generalittat si ell està disposat a col·locar-se per sobre de la democràcia?’.
‘Crec que Mas pensa que la democràcia és ell, i la democràcia és el compliment de la llei i el respecte al poder judicial, i està passant per sobre del que són els pilars bàsics de qualsevol democràcia que es preui, però estic segura que la fortalesa de les institucions i per descomptat del govern farà que respecti la llei, les resolucions dels tribunals, les acati i les compleixi’, ha conclòs.