El govern espanyol nega ara el desembarcament a l’Aquarius: ‘No és el port més segur’

  • L'Ajuntament de Barcelona ha ofert el seu port perquè hi desembarquin els cent quaranta-un migrants rescatats

VilaWeb

Redacció

13.08.2018 - 14:35
Actualització: 13.08.2018 - 18:33

El govern espanyol no vol que el vaixell Aquarius torni a desembarcar migrants a l’estat perquè, segons diu, ‘no és el port més segur’. Ahir la tripulació del vaixell humanitari de Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée va demanar a la UE un port segur i proper per a desembarcar cent quaranta-un migrants rescatats, dels quals seixanta-set menors no acompanyats, i avui l’Ajuntament de Barcelona ha ofert el seu port. Tanmateix, l’executiu espanyol es nega a fer-se’n càrrec perquè ‘no és el més proper segons el dret internacional’. Itàlia, Malta, Tunísia i Líbia també han denegat al vaixell la petició d’atracar-hi.

‘Una vegada més, ens oferirem a acollir’, ha dit aquest matí la tinent batlle de Drets Socials de Barcelona i batllessa accidental, Laia Ortiz. Ha ressaltat que la ciutat sempre està compromesa amb la vida, i que acollir és parlar de defensar el dret a la vida. A més, ha lamentat que a Europa hi ha un auge de l’extrema dreta i de moviments que fan perillar fonaments dels drets humans.

La portaveu de la Comissió Europea, Tove Ernst, ha dit que està en contacte amb diversos estats membres de la Unió Europea per a respondre a la petició humanitària i ha ofert ‘total suport diplomàtic’ per a resoldre la situació. Tanmateix, no ha detallat amb quins estats conversa ni les respostes que donen.

Resposta diferent a la del juny
El mes de juny, poc després de ser investit president del govern espanyol, Pedro Sánchez va marcar distància amb l’executiu de Rajoy oferint-se a acollir els sis-cents trenta migrants rescatats per la flota de tres vaixells de Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée. Llavors, les embarcacions Dattilo, Aquarius i l’Orione van atracar al port de València i el govern espanyol va donar als migrants un permís especial de residència de 45 dies. Un cop passat aquest termini, van ser tractats com tots els altres migrants que arriben a l’estat espanyol. Per tant, els qui no van ser considerats refugiats i amb dret d’asil van ser enviats a Centres d’Internament per a Estrangers (CIE).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor