14.01.2019 - 08:23
|
Actualització: 14.01.2019 - 08:43
El vaixell de rescat Open Arms no pot abandonar el port de Barcelona per anar a la denominada zona SAR, davant de les costes de Líbia, per a salvar els migrants que intenten arribar a Europa. La capitania marítima del port ha denegat el permís a l’ONG per operar fora de les aigües de l’estat espanyol. ‘Si els estats incompleixen les seves obligacions de salvament marítim, nosaltres tampoc no hem de protegir les seves vides’, ha piulat Open Arms. L’ONG ha presentat al·legacions contra la decisió, però el govern espanyol té un termini de tres mesos per a respondre.
Bloqueados de nuevo en puerto.
Capitanía Marítima #BCN deniega permiso #OpenArms para zarpar #Med central.
Motivo: Si los Estados incumplen sus obligaciones de salvamento #mar nosotros tampoco debemos proteger sus vidas.
Acabar con testigos para esconder sus muertos sin pudor. pic.twitter.com/alGfXUimhX— Open Arms (@openarms_fund) January 14, 2019
Capitania esgrimeix dos motius per bloquejar el vaixell al port de Barcelona. Per una banda, considera que Itàlia, Malta i Líbia no estan col·laborant en la coordinació dels rescats, incomplint les seves obligacions, i que per això cap dels dos països poden oferir un port segur on desembarcar els rescatats. D’altra banda, Capitania considera que l’Open Arms només disposa d’un permís per a transportar divuit persones.
El director de l’ONG, Oscar Camps, ha denunciat a Twitter que la decisió els impedeix salvar vides ‘és irresponsable i cruel.’ La decisió de Capitania es produeix pocs dies després d’una campanya, en la qual Open Arms va recollir tres mil mantes de la ciutadania per la seva pròxima missió a Líbia.
El Capitán Marítimo de Barcelona nos ha denegado el permiso para zarpar a la zona SAR.
Impedirnos salvar vidas es
irresponsable y cruel.
Políticos cobardes ponen en marcha el contador de muertos pic.twitter.com/BvIJdGoq6r— Oscar Camps (@campsoscar) January 14, 2019
No és la primera vegada que l’ONG de Badalona es troba en una situació similar. El mes de març passat, la fiscalia italiana va immobilitzar l’Open Arms a Sicília i va acusar l’organització de tràfic de persones i associació criminal. La justícia va desestimar les acusacions. Uns mesos després, el ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos, es va comprometre en signar un conveni perquè l’Open Arms pogués participar en els operatius de rescat al mar d’Alborán. Tanmateix, la promesa no s’ha arribat a complir mai.
L’enduriment de les polítiques migratòries a Itàlia i Malta ha provocat que els darrers mesos diverses ONG hagin deixat d’operar davant de les costes de Líbia. Les últimes han estat Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée, que conjuntament operaven el vaixell Aquarius. Ara mateix només hi operen les ONG alemanyes Sea–Eye i Sea–Watch.