El Govern espanyol creu que la Generalitat busca que les lleis de ruptura s’impugnin abans de la Diada per victimisme

  • El Govern central està convençut que els càlculs que està fent ara el Govern no només cerquen la tramitació de les lleis de ruptura sinó també que la impugnació d'aquestes es produeixi abans de la Diada, amb l'objectiu d'utilitzar l'actuació del Govern com un esperó per fer victimisme, segons han informat a Europa Press fonts de l'Executiu.

VilaWeb
Redacció
03.09.2017 - 12:13

MADRID, 3 (EUROPA PRESS)

El Govern central està convençut que els càlculs que està fent ara el Govern no només cerquen la tramitació de les lleis de ruptura sinó també que la impugnació d’aquestes es produeixi abans de la Diada, amb l’objectiu d’utilitzar l’actuació del Govern com un esperó per fer victimisme, segons han informat a Europa Press fonts de l’Executiu.

De fet, la Mesa del Parlament no ha donat tràmit encara al projecte de llei de referèndum que es va registrar en la càmera catalana a la fi de juliol malgrat l’expectativa que havien aixecat els propis partits independentistes que es faria en la reunió del 16 d’agost.

La Mesa del Parlament tampoc va tramitar el dimarts la proposició de llei que JxSí i la CUP van presentar i van registrar el dia anterior d’una altra de les lleis de desconnexió, el projecte de Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República.

Aquests retards a qualificar les lleis de ruptura han estat justificats per la presidenta de la cambra regional i pel Govern català al·legant “amenaces” de l’Estat i del Tribunal Constitucional (TC).

Fins i tot la pròpia Carme Forcadell va al·legar a mitjans d’agost que no es pot exigir que aquestes lleis es tramitin amb normalitat, perquè “la situació no és normal, tenint en compte que hi ha cinc membres de la Mesa encausats”.

No obstant això, des de l’Executiu català s’ha donat a entendre que la setmana vinent es donarà tràmit a les citades lleis de ‘desconnexió’, però no han aclarit si serà mitjançant un decret del Govern o es tramitaran en el Parlament.

Però per donar via a aquesta segona opció hi ha dues possibilitats: una és que ho qualifiqui la Mesa, moment en el qual el Govern central impugnaria la decisió davant el TC.

La segona, que els partits independentistes –JxSí i la CUP– apel·lin en el proper ple, que tindrà lloc els dies 6 i 7 de setembre– a l’article 81.3 del reglament del Parlament, que permet modificar l’ordre del dia amb el ple ja en marxa per votar una iniciativa en aquest mateix moment si ho demanen dos grups.

Però tant si trien una tramitació parlamentària com si opten per aprovar-ho mitjançant decret de l’Executiu català, el Govern central ho impugnarà.

Segons les fonts del Govern espanyol, s’han analitzat tots els escenaris possibles per no deixar res a l’atzar; de fet, no es descarta que es reuneixi el Consell de Ministres en sessió extraordinària per donar el vistiplau a la impugnació.

En el cas que sigui el Parlament qui ho aprovi, el Govern de Mariano Rajoy presentaria un incident d’execució de sentència i, si les lleis de ruptura s’aproven per decret, es presentaria un nou recurs davant el Tribunal Constitucional, previ informe del Consell d’Estat.

L’equip de Rajoy té fins i tot previst el recurs en cas que es creu alguna institució electoral.

CERCAR EL RÈDIT POLÍTIC DE LES IMPUGNACIONS

Però les fonts del Govern consultades per Europa Press creuen que l’Executiu català –que ja ha reiterat que està “gestionant els temps amb l’objectiu que l’1 d’octubre es voti” en el referèndum d’independència–, està tenint molt en compte el moment en el qual el Govern de Rajoy pot presentar aquesta impugnació davant el TC amb la finalitat d’utilitzar-ho políticament.

De fet, es pensa que el retard en la qualificació d’aquestes lleis per part de la Mesa del Parlament, obeeix, no tant a les seves possibilitats de tramitació, com al fet que la Diada se celebrarà el proper 11 de setembre.

Aquestes fonts creuen que els independentistes cerquen que el recurs del Govern central i fins i tot, la suspensió cautelar que pugui fer el TC de les seves lleis de ruptura, es produeixi en dates molt properes a la manifestació que tindrà lloc en la Diada.

L’objectiu, asseguren, seria utilitzar políticament les impugnacions del Govern espanyol per fer victimisme –acusant l’Executiu central de “violència judicial” com vénen reiterant– per aconseguir una gran mobilització popular al carrer aquest dia, amb la qual contestar al rebuig del Govern central al fet que se celebri el referèndum de l’1 d’octubre.

Les fonts consultades per Europa Press expliquen que els independentistes són conscients que, si aproven en la Mesa del Parlament català la tramitació d’una llei per realitzar un referèndum, la celebració del qual i organització ha prohibit ja el TC, s’arrisquen a responsabilitats fins i tot patrimonials, que també podrien arribar als funcionaris que ajudessin en la implementació d’aquest tràmit.

Per això, des de l’Executiu insisteixen que l’objectiu immediat del Govern de Puigdemont és treure rèdit polític de les impugnacions que pugui realitzar el Govern espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor