El govern espanyol cedeix i autoritza els ajuntaments a gastar els superàvits

  • El Ministeri d'Hisenda espanyol ha decidit de suspendre la regla de despesa de la llei d'estabilitat pressupostària aquest 2020 perquè els ajuntaments disposin del superàvit dels anys 2018-2019

VilaWeb

Europa Press / Redacció

14.09.2020 - 11:58
Actualització: 14.09.2020 - 16:27

El Ministeri d’Hisenda espanyol suspendrà el sostre de despesa enguany en un nou decret de mesures urgents i permetrà als ajuntaments de gastar el seu superàvit. Ho ha ha confirmat la ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, en declaracions a La Sexta. Amb aquest canvi, a partir d’ara els ajuntaments podran gastar els superàvits dels exercicis del 2018 i el 2019, que fins ara havien de ser acumulats. Els consistoris demanaven de poder gastar aquests diners, especialment arran de l’intent del govern espanyol perquè els ajuntaments cedissin els romanents a l’estat.

La setmana passada, el congrés espanyol havia tombat el decret dels romanents dels ajuntaments. El nou decret que l’executiu impulsarà les setmanes vinents preveu que els ens locals facin servir el superàvit del 2019 amb l’objectiu de finançar inversions, amb un impacte de 987 milions d’euros. A més, permetrà que l’any 2021 s’acabin els projectes d’inversions financerament sostenibles començats el 2019 i que es financin amb superàvit del 2018. També permetrà d’utilitzar superàvit del 2019 per finançar despesa enguany, sempre que aquest exercici es tanqui amb equilibri pressupostari. D’altra banda i amb caràcter ‘excepcional’, es permetrà a les diputacions de fer servir el superàvit de l’any passat per compensar la caiguda d’ingressos en els tributs especials.

L’executiu espanyol calcula que el nou decret tindrà un impacte de més de 3.000 milions d’euros i inclourà, segons el ministeri, les mesures més ‘urgents’ per als ajuntaments que es van pactar amb la FEMP i que van tenir més ‘consens’.

En una nota de premsa, l’executiu espanyol assegura que és ‘conscient’ del paper dels municipis per a abordar la reconstrucció econòmica i lamenta que ‘la solució aportada per a l’ús dels romanents no s’hagi aprovat’. En aquest sentit, Hisenda remarca la seva ‘disposició’ per a escoltar les propostes alternatives que facin les formacions polítiques.

En el nou decret, Hisenda també recollirà que les entitats locals amb risc financer puguin pagar els deutes amb l’Agència Tributària i la Seguretat Social amb recursos del Fons d’Ordenació. A més, es permetrà a aquests ajuntaments que anul·lin els seus deutes del Fons per al Finançament de Pagament a Proveïdors amb préstecs bancaris.

Per als qui tinguin problemes de solvència, es preveu la possibilitat de consolidació del deute a curt termini en deute a llarg termini. Les diputacions podran formalitzar préstecs amb aquests ens locals i, a més, destinar el superàvit del 2019 a transferències corrents en favor dels municipis amb problemes.

Torra celebra la ‘marxa enrere’

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha mostrat satisfet amb la decisió del govern espanyol de suspendre el sostre de despesa del 2020 i permetre als ajuntaments de gastar el seu superàvit i els romanents que puguin tenir. En una nota enviada pel seu equip, Torra ‘celebra’ que l’executiu espanyol ‘hagi fet marxa enrere’ i ha recordat que aquesta era una demanda que el govern de la Generalitat feia des del començament de la pandèmia i que no ha estat atesa fins ara.

En aquest sentit, el president ‘valora que finalment el govern espanyol hagi atès, encara que massa tard, la reclamació insistent del govern i dels mateixos ens locals’. Amb tot, Torra avisa que el govern ‘estarà amatent al redactat del nou decret’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor