15.12.2017 - 14:06
|
Actualització: 15.12.2017 - 16:39
El consell de ministres espanyol ha acordat noves mesures polítiques sobre polítiques catalanes gràcies a l’article 155 de la constitució espanyola. El ministre portaveu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat en roda de premsa la liquidació del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), el consorci impulsat per la Generalitat per a impulsar la imatge de Catalunya al món. No està clar com ho faran, ja que és un organisme extern participat per institucions públiques com la Generalitat, ajuntaments i diputacions, però també per entitats financeres i laborals, universitats i entitats socials i esportives.
El 27 d’octubre, el govern espanyol va anunciar la supresió del Diplocat quan va aprovar les mesures del 155. Va obligar a tancar totes les oficines de la Generalitat a l’estranger (excepte Brussel·les) i cessar tots els delegats del govern a l’estranger i Madrid. El 31 d’octubre, la Moncloa també va comunicar al secretari general de l’organisme, Albert Royo, la seva destitució.
El procediment ordinari per dissoldre el Diplocat seria que el seu patronat convoqués un ple per autodissoldre’s. Fonts de l’organisme sospiten que la clau rau en la diferència entre el terme ‘supressió’ utilitzat a l’octubre i la ‘liquidació’ anunciada ara. No hi ha hagut encara un posicionament dels advocats del Diplocat, però des de l’organisme no descarten que la liquidació no sigui legal.
El consell de ministres espanyol també ha anul·lat un pla clau per a la hisenda catalana que permetia que el sector públic pagués els impostos catalans des de l’Agència Tributària de Catalunya. L’acord del govern espanyol deixa sense efecte ‘algunes fórmules per a portar a terme la hisenda catalana’, ha indicat el portaveu del govern espanyol. Méndez de Vigo ha justificat la mesura perquè es tractava de ‘fórmules que havien creat les institucions catalanes per fer la hisenda catalana’ que ‘no existeixen en cap altra comunitat autònoma’ i que formen part ‘del que es deia estructures d’estat’.
El secretari d’Hisenda, Albert Castellanos, ha titllat de ‘represàlia política’ la decisió. Per Castellanos, el govern espanyol no té ‘cap motiu de caràcter tècnic o legal’ per revocar els acords de govern que donaven llum verd a la mesura. El secretari ha assegurat que aquest canvi en la gestió preveia un estalvi de fins a dos milions d’euros a la Generalitat, en forma de despeses a assessors fiscals de les empreses públiques i en sancions, multes i recàrrecs que s’estaven pagant per deficiències en la gestió.