El govern espanyol reconeix que es van donar pilotes de goma als alumnes d’una escola de Lleida després de l’1-O

  • L'executiu de Rajoy resta importància als fets i diu que és freqüent donar-ne en salons de la infància

VilaWeb
ACN
07.05.2018 - 14:21
Actualització: 07.05.2018 - 16:54

El govern espanyol ha admès, en resposta a una bateria de preguntes presentades pel diputat lleidatà del PDeCAT, Toni Postius, que efectius de la policia espanyola desplegats a Lleida els dies posteriors al referèndum de l’1 d’octubre van repartir pilotes de goma entre els alumnes del col·legi Lestonnac, ubicat just al costat de la comissaria d’aquest cos a la capital del Segrià. En l’escrit de resposta es considera que lliurar aquest material antidisturbis als infants va ser ‘un fet puntual, a títol individual’ d’un dels agents i ‘no institucional’. Diu, però, que aquesta pràctica, que va suposar protestes dels pares i mares d’alumnes de Lestonnac i de la pròpia direcció del centre, es va ‘treure de context degut a la situació política’. L’executiu espanyol explica que ‘l’entrega de les pilotes havia obeït únicament a la iniciativa d’un policia adscrit a la Unitat d’Intervenció Policial i que no es va fer de forma indiscriminada als alumnes del col·legi’.

El govern espanyol també resta importància als fets i afegeix que regalar aquest tipus de material antidisturbis es fa ‘amb certa freqüència’ en motiu de la celebració d’actes organitzats per la Policia espanyola ‘fins i tot al Saló de la Infància’. Toni Postius considera ‘del tot inapropiat’ repartir material antidisturbis als nens ‘com si fos una joguina’ i adverteix que això ‘banalitza les conseqüències de l’ús d’aquestes boles, que a Barcelona li van fer perdre un ull a una de les persones que acudien a votar en el referèndum d’autodeterminació’.

En el mateix escrit, el govern espanyol respon a la pregunta sobre l’ús de pilotes de goma a Catalunya l’1 d’octubre, tenint en compte que aques ús està prohibit pel Parlament. L’executiu de Rajoy s’aferra a que l’ús d’aquest material antidisturbis ‘no està regulat per Llei’ a l’estat espanyol i es remet a la Circular de 3 de setembre de 2013 de la Comissaria General de Seguretat Ciutadana que ho estableix com ‘l’últim esglaó del procediment’ i que l’autorització del responsable policial del dispositiu d’ordre públic és perceptiva i cal donar compte d’aquest dispositiu tant a les autoritats policials com a les judicials.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor