17.10.2022 - 15:55
|
Actualització: 17.10.2022 - 19:56
El govern escocès ha presentat avui el tercer document sobre com seria una Escòcia independent, amb la intenció de revelar com actuarien les autoritats i d’esvair els dubtes que pugui tenir la població. Aquest tercer document se centra en l’economia i es titula “Construir una nova Escòcia: una economia més forta amb independència“.
Una de les principals propostes del govern és tornar a adherir-se a la Unió Europea i formar part del mercat únic europeu. Sobre això, la presidenta, Nicola Sturgeon, considera que la reincorporació d’Escòcia a les institucions europees no seria un procés especialment llarg. Això crearia alguna mena de frontera amb Anglaterra. El govern escocès diu que encara hi ha molta incertesa sobre quina relació acabarà havent-hi entre el Regne Unit i la Unió Europea, però proposen que l’acord comercial entre les dues institucions sigui la base de la relació d’Escòcia amb el Regne Unit i que s’arribi a una frontera econòmica similar a la que hi ha entre la República d’Irlanda i el nord d’Irlanda.
En canvi, afegeixen: “En virtut d’un acord anomenat àrea de viatge comuna (CTA), Escòcia, com Irlanda, conservaria la llibertat de moviment dins d’aquestes illes, inclosos el Regne Unit i Irlanda”.
Sobre la qüestió monetària, el govern escocès proposa de mantenir la lliura britànica durant un temps després d’haver aconseguit la independència “fins que sigui el moment adequat per a passar a una lliura escocesa”. Això faria que durant un temps molts aspectes de la política monetària continuessin essent establerts pel Banc d’Anglaterra. En aquest sentit, diu que el fet de continuar emprant aquesta moneda no requeriria un acord formal amb el govern del Regne Unit.
Sturgeon explica que tindria el deure “moral” d’assumir una part del deute del Regne Unit si s’independitzés i, a més, establiria un Banc Central escocès amb la supervisió de les condicions monetàries i econòmiques a Escòcia. La independència hauria de permetre també de reformar el mercat energètic, amb l’objectiu de proporcionar energia fiable de baix cost i, alhora, finançar uns fons, procedents dels ingressos extra del petroli, per a accelerar la transició cap a una economia totalment verda i sostenible.
Watch live: Building a New Scotland third paper – A stronger economy with independence.
First Minister @NicolaSturgeon holds a press conference from Bute House, Edinburgh.#ANewScotland
https://t.co/ejKnGPHQYl— Scottish Government (@scotgov) October 17, 2022
En la compareixença de premsa, Sturgeon ha dit que el model econòmic del Regne Unit fracassava i frenava cada vegada més Escòcia: “L’economia d’Escòcia és una de les millors del Regne Unit, però l’economia del Regne Unit, especialment després del Brexit, es troba endarrerida en molts comparadors internacionals i respecte de la Unió Europea”.
El govern escocès vol fer un segon referèndum d’independència el 19 d’octubre de 2023, però ara com ara hi ha una batalla legal a la Cort Suprema del Regne Unit per a decidir si les autoritats escoceses tenen competències per a convocar el referèndum.